Expremiérova manželka je nevinná, rozhodol prekvapivo český súd

TA3 ČTK
17.6.2016 10:06

Bývalá šéfka českého kabinetu mala zneužívať vojenskú tajnú službu a nezákonne ju žiadať, aby sledovala manželku vtedajšieho premiéra Petra Nečasa. Neskôr sa sama stala pani Nečasovou. Český súd však rozhodol, že ona a traja bývalí spravodajcovia sú nevinní.

Kauza viedla k pádu vlády

Súd opäť oslobodil Janu Nečasová (predtým Nagyovú) a troch bývalých spravodajcov Milana Kovandu, Ondreja Páleníka a Jana Pohůnka v kauze zneužitia Vojenského spravodajstva. Ako uviedla ČT24, verdikt vyvolal veľké prekvapenie štátnych zástupcov a vyvolal veľkú radosť všetkých obvinených.

Verdikt nie je právoplatný, možno sa proti nemu odvolať. Obžaloba tvrdí, že bývalá šéfka kabinetu bývalého premiéra Petra Nečasa (ODS) v roku 2012 nezákonne "zaúkolovala" tajnú vojenskú službu, aby monitorovala vtedajšiu Nečasovu manželku.

Údajne jej išlo o osobný záujem, konkrétne o urýchlenie Nečasovej rozvodu. Kauza viedla pred tromi rokmi k pádu Nečasovej vlády, Nečas sa neskôr rozviedol a Nagyovú si vzal za ženu.

p201606130334401_0a000002-af49-99ef.jpg

Vinu odmietali

Štvorica obžalovaných vinu od začiatku odmieta. Spravodajcovia sa obhajujú tým, že Radku Nečasovú nesledovali, ale vykonávali takzvané kontrasledovanie pre obavy z toho, že premiérovej rodine hrozí nebezpečenstvo. Nečas ako svedok vypovedal, že Vojenskému spravodajstvu zadal úlohu on sám, Nagyová vraj len sprostredkovávala komunikáciu.

Obvodný súd pre Prahu 1 štvoricu oslobodil už minulý rok s tým, že sa trestný čin nestal. Mestský súd v Prahe potom ale vyhovel odvolaniu žalobcov a vrátil vec na doplnenie dokazovania. Okrem iného spochybnil Nečasovu výpoveď, keď poukázal na to, že bývalý premiér môže byť motivovaný snahou pomôcť svojej súčasnej žene.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok