Slovenský hokej má nového prezidenta, je ním Martin Kohút

TA3 TASR SITA
17.6.2016 00:08

Igora Nemečka nahradí vo funkcii prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút.

Venuje sa marketingu aj ekonomike

Na najbližšie tri roky do júna 2019 ho zvolili delegáti štvrtkového Kongresu SZĽH v Bratislave počtom 150 hlasov. Neúspešným protikandidátom bol Tibor Turan. Odmena prezidenta SZĽH bude 3500 eur brutto. Predchádzajúcich päť rokov viedol zväz Igor Nemeček, ktorý tentokrát nekandidoval.

Nový prezident Kohút je súčasťou slovenského hokeja od roku 2007, keď začal sponzorovať reprezentačné áčko. Pätnásť rokov šéfoval IT spoločnosti a neskôr sa stal jej viceprezidentom pre Európu. Do štruktúr SZĽH sa prepracoval po minuloročnom kongrese, keď si ho Igor Nemeček vybral do 7-členného Výkonného výboru ako skúseného a úspešného manažéra.

Za necelý rok vo zväze sa Kohút venoval predovšetkým oblastiam marketingu a ekonomiky, zaslúžil sa o zlepšenie finančnej situácie SZĽH a jeho stabilizáciu. Podporovali ho viacerí bývalí hokejisti na čele s Richardom Lintnerom, Ľubomírom Višňovským či Miroslavom Šatanom, ktorý by sa mal podľa predvolebných vyjadrení stať generálnym manažérom reprezentácie. Kohútov protikandidát vo štvrtkovej prezidentskej voľbe bol bývalý dlhoročný funkcionár popradského hokeja a kolega z VV Tibor Turan, no ten s podporou Žigmunda Pálffyho či Jozefa Stümpela neuspel.

Štyri oporné body

Kohút postavil svoj volebný program na štyroch oporných bodoch - infraštruktúra, mládež, vzdelávanie a organizácia športových podujatí. V súvislosti s rozvojom mládeže chce spustiť projekt hokejových akadémií na princípe osemročných gymnázií. Mladí hokejisti vo veku od 10 do 18 rokov sa budú vzdelávať v oblasti cudzích jazykov a ďalších športových zručností.

Smelé ambície Kohút deklaroval v súvislosti so zlepšením infraštruktúry. Počas trojročného obdobia vo funkcii prezidenta SZĽH chce s pomocou Združenia miest a obcí Slovenska inovovať slovenské zimné štadióny natoľko, aby spĺňali moderné kritériá a aby im v hierarchii svetovej kvality patrila aspoň siedma priečka.

Záverečným bodom programu je organizácia športových podujatí, pri ktorých plánuje od sezóny 2017/2018 upraviť hrací formát všetkých súťaží. Dôraz kladie aj na dva domáce svetové šampionáty - v roku 2017 MS do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi a o dva roky neskôr MS elitnej kategórie v Bratislave a Košiciach.

Sklamaný Turan

Neúspešný kandidát Tibor Turan netajil po voľbách sklamanie, na druhej strane bol preňho výsledok aj určitou úľavou. Okrem prehry ho sklamal najmä fakt, že podľa predbežných preferencií od delegátov sa mal stať prezidentom SZĽH on. Nakoniec však prehral o 23 hlasov. "Samozrejme, je to sklamanie, pretože prísľuby, ktoré som mal od klubov, predurčovali našu skupinu vyhrať. To je ďalšia životná skúsenosť, že človek sa musí spoľahnúť iba sám na seba," povedal s trpkosťou v hlase.

"Po tom, čo som tu dnes zažil, sa vlastne aj teším, že to takto vyšlo. Je to aj istá úľava, pretože ľuďom, ktorí budú viesť slovenský hokej, vôbec nezávidím," pokračoval Turan.

Svojmu súperovi ale k víťazstvu športovo pogratuloval, zaprial všetko dobré do budúcnosti, aby sa mu podarilo vyviesť hokej z krízy. Spoluprácu s ním však okamžite po výsledku volieb vylúčil. "V žiadnom prípade nebudem s pánom Kohútom spolupracovať a mám na to osobné dôvody. Počuli ste to v príspevku pána Andreja Gmittera." Generálny manažér bardejovského klubu v ňom poukázal najmä na fakt, že Kohút nepochádza z hokejového prostredia a "nerozumie sa mu". Označil ho za populistu a jeho príchod do hnutia parafrázoval slovami: "Z kukučieho mláďaťa teraz vyrástol kandidát."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok