Britskí nacionalisti použili v kampani fotografiu československých pilotov

ČTK
16.6.2016 20:57

Britská protieurópska krajne pravicová strana Britain First (Británia na prvom mieste) použila fotografiu československých pilotov, ktorí bojovali s Britmi za druhej svetovej vojny proti nacistom, aby vyzvala na hlasovanie pre odchod krajiny z Európskej únie.

Britskí nacionalisti použili v kampani fotografiu československých pilotov
SITA/AP

Strana tak urobila pred britským referendom o členstvo v Únii. Podľa denníka The Independent to nie je dobrý argument od niekoho, kto inak opovrhuje imigrantmi.

"Títo hrdinovia bojovali za slobodnú Britániu. Využite svoj hlas. Hlasujte pre odchod z EÚ!" napísala strana v rámci svojej kampane za Brexit na internete k fotografii, na ktorej sú členovia 310. československej stíhacej perute britského Kráľovského letectva. Táto peruť vznikla v roku 1940 a tvorili ju piloti, ktorí utiekli z vtedajšieho Československa po jeho okupácii nacistickým Nemeckom.

 

Strana Britain First má pravdu, že títo hrdinovia bojovali za slobodnú Britániu. Zrejme však nie sú najlepším príkladom, ktorý by mala použiť strana, ktorej hlavným programom je boj proti imigrácii, poznamenal denník The Independent.

Mimoparlamentná strana založená nacionalistami v roku 2011 podobne využila pre kampaň ku Brexitu i ďalšie fotografie z doby vojny. Pravdepodobne ani nevedeli, že na snímke s letcami sú ľudia z Československa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok