OSN povolila lodiam v Stredozemnom mori zasahovať proti pašerákom zbraní

TA3 ČTK
15.6.2016 06:40

OSN chce zabrániť pašovaniu zbraní v stredozemnom mori. Najväčší problém predstavuje ilegálny obchod v Líbyii, kde je počet zbraní na obyvateľa veľmi vysoký. Bezpečnostná rada preto povolila námornú misiu Európskej únie v Stredozemnom mori. A to aj s možnosťou použitia sily.

Zbrane idú do rúk extrémistom

Rozšíril sa tak mandát operácie Sophia, ktorá od minulého októbra umožňuje vojenským lodiam krajín Únie v Stredozemnom mori zastavovať aj zhabať plavidlá, ktoré sa využívajú na prevážanie migrantov zo severnej Afriky do Európy. Teraz môžu zastavovať a prezerať i lode podozrivé z prepravy zbraní či iného vojenského materiálu.

Väčšina zbraní, ktoré sa dostávajú do Líbye, nie sú pre právoplatnú vládu, ktorej sily sa usilujú o vyhnanie bojovníkov organizácie Islamský štát z obsadeného územia v Líbyi. Zbrane idú predovšetkým do rúk rôznych ozbrojených skupín a milícií, ktorých pôsobenie destabilizuje situáciu v krajine.

Zmenšiť destabilitu Líbye

Francúzsky veľvyslanec François Delattre, ktorého krajina spolu s Britániou rezolúciu vypracovala, verí, že jednomyseľne schválené rozšírenie mandátu únijnej vojenskej operácie Sophia posilní vládu národnej jednoty, zlepší boj proti IS v oblasti a zmenší nestabilitu v Líbyi.

Líbya prechádza dlhotrvajúcou politickou a bezpečnostnou krízou od revolučného roku 2011, kedy bol zvrhnutý dlhoročný líbyjský vodca Muammar Kaddáfí. Západné štáty dúfajú, že nová vláda národnej jednoty spojí množstvo ozbrojených frakcií a zameria sa na boj proti IS. Vláda funguje od marca a západné krajiny jej ponúkli, že zaistia jej jednotkám výcvik, ak o to líbyjský kabinet požiada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok