Francúzom došla trpezlivosť. Futbalovým chuligánom hrozia vyhostením

TASR
13.6.2016 08:52

Francúzska vláda sľúbila, že vytlačí z krajiny všetkých zahraničných futbalových chuligánov, ktorých násilné činy počas majstrovstiev odvracajú pozornosť polície od boja proti terorizmu.

Zatkli už 116 osôb

Minister vnútra Bernard Cazeneuve oznámil, že už inštruoval miestne úrady, aby zaviedli nariadenia o vyhostení všetkých zahraničných návštevníkov, ktorých správanie narúša verejný poriadok. "Ich násilné akcie vyrušujú políciu pri ich primárnej misii, ktorou je chrániť krajinu od teroristickej hrozby."

Podľa ministerstva vnútra strážcovia zákona od piatka zatkli vo Francúzsku 116 osôb, ktoré sa zapojili do incidentov spojených s ME. Až 63 z nich sa nachádza stále vo väzení. Troch chuligánov už vyhostili z krajiny, ďalším piatim zakázali vstup.

Vo Francúzsku panuje po novembrových teroristických útokoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, stále výnimočný stav. Cazeneuve uviedol, že žiada obmedzenia týkajúce sa predaja a konzumácie alkoholu v mestách, ktoré hostia zápasy. Reagoval tak na tri dni trvajúce výtržnosti opitých ruských a anglických fanúšikov v Marseille.

Obmedzenia by mali platiť v predvečer zápasu a v deň konania stretnutia, dotknúť by sa mali verejných priestranstiev, barov v okolí štadiónov a obchodov, v ktorých sa predáva alkohol. Miestni úradníci majú možnosť rozhodnúť, ktoré zóny budú udržiavať v "suchom" stave.

aa_0a000002-5742-6a33.jpg

Očakávajú vlnu nevôle

V severofrancúzskom Lens, kde vo štvrtok narazia anglickí futbalisti v "ostrovnej bitke" na Wales, už nariadili zákaz predaja tvrdého alkoholu v centre mesta a zaviedli ďalšie reštrikcie pri predaji alkoholických nápojov.

V Lille, ktorý bude o deň skôr dejiskom duelu B-skupiny medzi Slovenskom a Ruskom, úrady požiadali políciu, aby potrestala bary, ktoré predávajú alkohol opitým osobám. "Vieme, že bude ťažké dohliadať na dodržiavanie týchto nariadení. Očakávame, že v Lille to spustí vlnu nevôle," vyjadril sa Philippe Malizard, vysoký predstaviteľ regiónu Nord-Pas-de-Calais.

Pri strete fanúšikov pred nedeľňajším duelom Nemecka s Ukrajinou v Lille sa ľahko zranili dvaja ľudia. Albánskeho občana zatkli v sobotu po bitke s návštevníkom z Anglicka a po výsluchu mu nariadili, aby opustil krajinu. Ďalších 25 osôb nevpustili do Francúzska, keď sa snažili prejsť cez hranicu s Belgickom.

Polícia medzi nimi identifikovala aj niekoľkých chuligánov z "čiernej listiny". "Robíme všetko možné, aby sme zabránili chuligánom dostať sa do Lille na nasledujúce zápasy," povedal Malizard. V Paríži polícia nahlásila 15 zatknutí, ktoré sa týkajú ME, no neprezradila detaily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok