Majstri sveta Nemci začali ME triumfom nad Ukrajincami

SITA TASR
12.6.2016 23:28

Nemecká futbalová reprezentácia zvíťazila v nedeľňajšom súboji C-skupiny majstrovstiev Európy nad Ukrajinou 2:0.

Majstri sveta Nemci začali ME triumfom nad Ukrajincami
SITA/AP

Duel sa hral na štadióne Pierra Mauroya v Lille a ponúkol dominantný výkon úradujúcich majstrov sveta. Tí mali problémy iba v niekoľkých etapách druhej polovice prvého polčasu, favorita vtedy podržal brankár Manuel Neuer. O prvý gól sa postaral v 19. minúte hlavou obranca Shkodran Mustafi, na 2:0 upravil v záverečných sekundách po rýchlom brejku Bastian Schweinsteiger.

Nemci sa v druhom kole základných skupín stretnú vo štvrtok o 21.00 h v Saint Denis s Poliakmi, o tri hodiny skôr sa v Lyone odohrá duel Ukrajina - Severné Írsko.

C-skupina - 1. kolo:

Nemecko - Ukrajina 2:0 (1:0)

Góly: 19. Mustafi, 90.+2. Schweinsteiger, rozhodovali: Atkinson - Mullarkey, Child (všetci Angl.), ŽK: Konopľanka, 43.035 divákov.
Nemecko: Neuer - Höwedes, Boateng, Mustafi, Hector - Khedira, Kroos - Müller, Özil, Draxler (78. Schürrle) - Götze (90. Schweinsteiger)
Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Rakickij, Ševčuk - Sydorčuk, Stepanenko - Jarmolenko, Kovalenko (74. Zinčenko), Konopľanka - Zozuľa (66. Selezňov).

Priebeh zápasu:

Majstri sveta sa hneď v úvode snažili zatlačiť súpera pred vlastnú šestnástku, čo sa im čiastočne podarilo, no vyložené šance neprišli. Ukrajinci, naopak, mohli skórovať hneď zo svojej prvej možnosti v 5. minúte, no Konopľankovu strelu Neuer výborným zákrokom vytlačil na roh. Na druhej strane Müller priťukol hlavou Hectorovi, ale ten pálil v dobrej pozícii veľmi nepresne. V 19. minúte už išli Nemci do vedenia.

Na Kroosov zakrútený priamy kop z pravej strany si nabehol Mustafi a hlavou otvoril skóre - 1:0. Ukrajinci po inkasovanom góle upustili od vyčkávacej taktiky a začali hrať trochu aktívnejšie. V 27. minúte bol blízko vyrovnania Chačeridi, jeho hlavičku po rohu vyrazil nad brvno pohotový Neuer. O tri minúty neskôr mali gólovku aj Nemci a tentokrát sa vytiahol ukrajinský brankár Pjatov.

Kroos vysunul za obranu Khediru, ten pálil už v šestnástke, ale Pjatov mu zmenšil strelecký uhol a zachránil. V 37. minúte sa už-už zdalo, že lopta skončí v nemeckej sieti, no Boateng ju nadvakrát vykopol z bránkovej čiary von. Ukrajincom to nevyšlo ani v 39. min., keď už predčasne oslavovali, gól však neplatil pre ofsajd.

Nemci si dali v druhom polčase vzadu už väčší pozor a lepšie kontrolovali hru, navyše už toľko nekazili prihrávky, čo sa im hlavne v druhej časti prvého dejstva stávalo. V 52. minúte mohol zveľadiť náskok Kroos, ale jeho delovka sa iba obtrela o konštrukciu bránky. Ukrajinci zahrozili až v 58. minúte, priamy kop Rakického ustrážil Neuer. Inak však boli pod tlakom súpera a väčšinou nasťahovaní na vlastnej polovici ihriska. Zmeny nepriniesli ani dve striedania v krátkom slede, keď na ihrisko vybehli útočník Selezňov a devätnásťročný stredopoliar Zinčenko.

Krátko po jeho príchode sa dostal do šance Müller, no jeho prízemnú strelu z vyše 20 metrov vyrazil Pjatov na roh. Koncentrovaní Nemci dominovali, držali loptu a súperovi ju požičiavali len výnimočne. Ten sa tak len zriedkavo dostal z obranného valu pred vlastnou šestnástkou. Ak sa mu to aj podarilo, agresívny nemecký pressing ho o loptu rýchlo pripravil a zatlačil späť.

V poslednej desaťminútovke dvakrát zachránil Pjatov, najprv výborne vybehol proti Schürrlemu a odkopol loptu a následne zachránil pri tutovke Özila. Vzápätí však prišiel zriedkavý útok Ukrajincov, Mustafi si nerozumel s Neuerom a takmer si dal vlastný gól. Boateng však odkopol loptu ešte pred opustenou bránkou. Definitívny výsledok duelu stanovil po rýchlom brejku Schweinsteiger, ktorý prišiel na ihrisko necelé dve minúty predtým - 2:0.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok