Finetto celkovým víťazom Okolo Slovenska, 5. etapa pre Tratnika

TASR TA3
12.6.2016 22:08

Taliansky cyklista Mauro Finetto zo stajne Unieuro sa stal celkovým víťazom 60. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska.

Menej spokojný bol Čanecký

Druhý v celkovej klasifikácii skončil Ukrajinec Vitalij Buc (Kolss-BDC) so sedemsekundovou stratou a tretí bol Rus Kirill Pozdnjakov zo Synergy Baku (+9 s). Záverečná 5. etapa z Bojníc do Piešťan dlhá 122 km sa stala korisťou Slovinca Jana Tratnika, ktorý po úniku dvoch jazdcov zdolal v záverečnom špurte Nemca Floriana Bissingera. Pozíciu najlepšieho domáceho pretekára si udržal Marek Čanecký z rakúskeho tímu Amplatz-BMC, ktorý skončil na 14. pozícii, hneď za ním sa umiestnil Patrik Tybor z Dukly Banská Bystrica.

"Som veľmi rád, že som vyhral tieto preteky. Som spokojný, tesný náskok som si udržal až do záveru," povedal celkový víťaz. Menej spokojný bol najlepší Slovák v pelotóne Čanecký. "Môj osobný cieľ bolo skončiť v najlepšej desiatke. To sa mi nepodarilo, čo už, ideme ďalej. No nemôžem povedať, že som spokojný. Nezameriaval som sa na to, aby som bol najlepší Slovák, ale na celkové umiestnenie. Chlieb sa lámal na Štrbskom Plese, odvtedy sa už len zbierali sekundy. Bolo už ťažšie odskočiť. Mal som dres najlepšieho Slováka, takže potom si ma už veľa tímov strážilo. Ak by som mal na Štrbskom lepší deň, mohlo to byť celé lepšie," povedal.

Bodovaciu súťaž vyhral Čech František Sisr zo stajne Klein Constanta pred Talianom Filippom Fortinom z GM Europa Ovini. Najlepším vrchárom sa stal už v predstihu Nemec Helmut Trettwer z WSA Greenlife, v kategórii do 23 rokov triumfoval Novozélanďan Hamish Schreurs z družstva Klein Constanta, ktorý bol v celkovom hodnotení piaty. V súťaži tímov triumfoval Wiggins s 19-sekundovým náskokom pred Klein Constanta.

Výborne spolupracovali

Záverečná etapa odštartovala v príjemnom slnečnom počasí. O prvý väčší únik sa postarali Shaw (Lotto-Soudal), Schulting (Parkhotel Valkenburg), Kusztor (Amplatz) a Eibegger (Feldermayr), no keďže táto štvorica mohla zamiešať poradím v celkovej klasifikácii, pelotónu si ju postrážil a čoskoro pohltil. Do druhého úniku sa asi 75 km pred cieľom dostali Tratnik a Bissinger, ktorí výborne spolupracovali a vytvorili si dobrý náskok.

Asi 40 km pred koncom na nich hlavný balík strácal už vyše tri a pol minúty. Svoj odvážny pokus nakoniec dotiahli do úspešného konca a v záverečnom špurte sa radoval z etapových vavrínov slovinský jazdec.
Z domácich skončil v záverečnej etape najlepšie Maroš Kováč z bystrickej Dukly na 23. mieste.

"Sú to tradične najlepšie obsadené preteky a myslím si, že je tu skoro najlepšia konkurencia aj v porovnaní s pretekmi v kategórii 1. Bolo to vidieť v počte pretekárov, ktorí dokončili, a aj v tom, že keď sa začal kopec, málokto 'uletel'. Doma sme sa chceli ukázať trošku lepšie, čo nám až tak nevyšlo, aj keď tam bolo jedno pódiové umiestnenie. Keby sme boli v top forme, tak Patrik Tybor patrí do najlepšej päťky a aj Maťo Haring by bol vyššie. Mňa mrzí, že mi nevyšiel lepšie ten prológ, no je vidieť, že moja výkonnosť nie je teraz taká, ako po iné roky na
Okolo Slovenska," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok