Železnice upravujú cestovné poriadky, zvyšujú aj počet vlakov

TASR
12.6.2016 14:35

Odchody a príchody vlakov sa upravujú. Do platnosti totiž vstupuje pravidelná letná zmena cestovných poriadkov na železnici. Podľa správcu koľajníc Železníc Slovenskej republiky neprichádza však ani jeden z osobných dopravcov s veľkými a zásadnými zmenami. Viaceré spojenia však musia zohľadňovať rozsiahle výluky.

Železnice upravujú cestovné poriadky, zvyšujú aj počet vlakov
SITA/Jozef Jakubčo

Viac miest v prvej triede

Napríklad štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko zavádza od viac miest v prvej triede v rýchlikoch na trase z Bratislavy do Banskej Bystrice. Po novom je tak pre prvú triedu k dispozícii celý vozeň, čiže namiesto pôvodných 24 miest je to 52 miest.

"V posledných mesiacoch stúpa záujem o prvú vozňovú triedu. V šiestich rýchlikoch doteraz bola o polovicu nižšia ponuka a nie vždy bolo možné uspokojiť záujem," odôvodnila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Naopak, v rýchlikoch na trase zo Zvolena do Košíc sa znižuje počet miest v prvej triede, a to z pôvodných 52 na 24. Zároveň už vo vlakoch na trase z Bratislavy do Banskej Bystrice a v spojoch zo Zvolena do Košíc nebude radený vozeň, ktorý poskytoval občerstvenie – bistro vozeň. Dôvodom je podľa dopravcu menší záujem o takúto službu zo strany cestujúcich.

Dopravca opäť posilní počas letnej sezóny dopravu vo Vysokých Tatrách. "Pribudne 12 vlakov denne. Najvýraznejšie sa rozšíri ponuka na zubačke zo Štrby na Štrbské Pleso, kde ide o nárast výkonov o 20 percent," vyčíslil riaditeľ Úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt.

Z Bratislavy o dve minúty skôr

Dopravca zlepší tiež prípoje v Humennom a Trenčíne pre cestujúcich, ktorí budú môcť ľahšie prestupovať z diaľkových do prímestských vlakov či medzi regionálnymi vlakmi. Zároveň sa od dnešného dňa skráti jazdný čas poslednému spoju z Bratislavy cez Trnavu do Leopoldova o 15 minút.

Čo sa týka dopravcu RegioJet, jeho spoje na trase medzi Bratislavou a Košicami ovplyvnia výluky. "Aby mohli vlaky RegioJet prechádzať cez vylúčené úseky a vykrižovať s dvojzväzkom vlakov Košice – Bratislava a Žilina – Praha, bolo potrebné ich urýchlenie na úseku trate Bratislava – Dolný Hričov," priblížila hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Z Bratislavy budú podľa jej slov odchádzať o 2 minúty skôr. Dopravca požiadal tiež, aby všetky tri páry vlakov nezastavovali kvôli urýchleniu jazdy v Považskej Bystrici. A keďže súprava vlaku 401 s odchodom z Bratislavy ráno o 5.35 h sa po príchode do Košíc vracia späť do Bratislavy ako vlak 404 s odchodom z Košíc o 11.17 h, nebude zastavovať v Štrbe.

Zároveň je vlak 1021 jazdiaci medzi Prahou a Košicami s odchodom z Prahy o 21.46 h po novom vedený v úseku zo Žiliny do Košíc skôr o 30 minút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok