Turecko chce podporiť cestovný ruch, pomôcť má potápanie lietadiel

TASR
11.6.2016 13:14

V dôsledku teroristických útokov a ruských sankcií zažíva turecký cestovný ruch nepriaznivý rok a turecké úrady hľadajú spôsoby, ako tento stav zmeniť.

Turecko chce podporiť cestovný ruch, pomôcť má potápanie lietadiel
ilu foto SITA/AP

Potápačská turistika

Predstavitelia jedného z najpopulárnejších letovísk na pobreží Egejského mora Kusadasi v provincii Aydin sa rozhodli podporiť potápačskú turistiku, a za týmto účelom pred niekoľkými dňami nechali pri pobreží potopiť osobné lietadlo Airbus A300. S odvolaním sa na turecký denník Daily Sabah o tom informoval spravodajský portál Sputnik.

Podľa tureckého denníka 54 metrov dlhé lietadlo s rozpätím krídiel 44 metrov bude najväčším umelým útesom na svete. Zástupcovia provincie kúpili 36-ročný stroj od súkromnej leteckej spoločnosti za 93.000 USD. Tímu profesionálnych potápačov trvalo viac ako dve hodiny, než lietadlo pred zrakmi stoviek zvedavcov dostali na dno.

"Naším cieľom je urobiť z Kusadasi centrum potápačskej turistiky," povedal starosta mesta Aydin v rovnomennej provincii Ozlem Cercioglu. Úrady dúfajú, že lietadlo pritiahne do letoviska väčší počet turistov a čiastočne vykompenzuje straty, ktoré cestovný ruch zaznamenal od začiatku tohto roka.

Pokles o 70 percent

Podľa tureckého ministerstva pre kultúru a cestovný ruch za ostatné štyri mesiace klesol počet zahraničných turistov v Turecku medziročne o 16 %. Čo sa týka ruských turistov, ktorí v minulosti tvorili početnú klientelu tureckých letovísk, ich počet klesol za 1. kvartál tohto roka oproti rovnakému obdobiu 2015 takmer o 70 %.

V Turecku potopili v blízkosti letovísk s cieľom podporiť cestovný ruch už tri lietadlá, jedno aj pri pobreží Antalye. A300 je však z nich bezkonkurenčne najväčšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok