Zástancov Brexitu pribúda, eurozóna sa pripravuje na vystúpenie Británie

TA3 TASR
10.6.2016 22:52

Predstavitelia eurozóny sa pripravujú na možnosť vystúpenia Británie z Európskej únie, uviedol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Aktuálne prieskumy ukazujú, že výsledok britského referenda, ktoré sa bude konať 23. júna, bude len tesný.

Prípravy na Európu po brexite počítajú aj s tým, že v prípade, ak Briti v referende zahlasujú za vystúpenie, nájdu sa zrejme aj ďalšie krajiny únie, ktoré budú nasledovať Britániu a vypíšu referendum o zotrvaní v EÚ, citoval nemecký týždenník Der Spiegel spolkového ministra financií.

Eurozóna sa preto pripravuje "na všetky možné scenáre", aby zvládla riziká, ktoré so sebou prinesie prípadný brexit, povedal Schäuble. "Napríklad, ako bude reagovať Holandsko, ktoré je tradične blízkym spojencom Británie?"

Schäuble upozornil, že Británia po prípadnom vystúpení z EÚ nebude môcť využívať výhody spoločného trhu bez dodržovania jej pravidiel. Odchod z únie podľa neho nepochybne poškodí britskú ekonomiku a Európa bude v krajnom prípade fungovať ďalej aj bez Británie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok