Nemocnica vystavuje kuriózne predmety, ktoré vybrali z tiel detí

ČTK
10.6.2016 09:16

Kuracie mäso, špáradlá, krucifix ale i detská šerifská hviezda. To sú len niektoré z vecí, ktoré lekári v bostonskej detskej nemocnici vybrali deťom z hrdla, nosa či uší - a predstavujú ich v desivej, no výchovne dôležitej expozícií.

Nemocnica vystavuje kuriózne predmety, ktoré vybrali z tiel detí
SITA/AP

Opatrnosti nie je nikdy dosť

Prvou reakciou návštevníka na zarámovanú zbierku desiatok vecí, z ktorých najstaršie pochádzajú z roku 1918 a visia pri vchode na ušné, nosné a krčné oddelenie nemocnice, môže byť smiech, šok alebo nával nevoľnosti. Ale hlavným cieľom je pripomenúť rodičom, že pokiaľ ide o deti, opatrnosti a bdelosti nie je nikdy dosť.

"Je to rozhodne niečo, čo upúta pozornosť rodičov a prinúti ich to zamyslieť sa, čo všetko sa nachádza v dosahu detí," povedala doktorka Anne Hseuová, ktorej chirurgickou špecializáciou je hlava a krk. Osobne už z hrdiel svojich detských pacientov vyberala vianočné ozdoby, hračky, špendlíky a rad ďalších vecí.

Jeden z jej kolegov musel vytiahnuť korálku z ruženca blokujúcu dýchacie cesty malého chlapca. Keby mal len o trochu menej šťastia, udusil by sa. Ale korálka uviazla pozdĺžne, takže stále mohol dýchať skrz dierku v jej strede. V súčasnosti patria medzi najčastejšie prehltnuté predmety baterky, ktoré sú obzvlášť nebezpečné, pretože chemikálie, ktoré obsahujú, môžu spáliť tkanivo v pažeráku priebehu niekoľkých hodín.

Háčik i obal od žuvačky

Gumové balóniky, magnety a tiež farebné vankúšiky s jednorazovými dávkami pracích prostriedkov patria medzi predmety, ktoré deti často prehltnú, uviedla doktorka Sarah Dennyová z detského oddelenia pohotovosti v Národnej detskej nemocnici v meste Columbus v Ohiu.

Osobne vraj už vynímala tlačidlo z mobilného telefónu z ucha istého chlapca a obal od žuvačky uviaznutý v nosovej dierke dieťaťa niekoľko týždňov. Bostonská kolekcia, ktorá zahŕňa napríklad aj skrutkovací háčik, ručičku malej bábiky či kľúčik, je okrem iného aj poctou zosnulému detskému lekárovi Charlesovi Fergusonovi, ktorý tu pracoval 35 rokov a väčšinu z vystavených predmetov sám vybral.

Témy: Ohio nemocnica
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok