12 zaujímavostí zo štartujúcich majstrovstiev Európy vo futbale

TA3 SITA
9.6.2016 12:20

Futbalové majstrovstvá Európy 2016 sa konajú vo Francúzsku. Začínajú 10. júna a končia o mesiac neskôr. Pozrite si 12 zaujímavostí z tohto šampionátu.

12 zaujímavostí zo štartujúcich majstrovstiev Európy vo futbale
SITA/AP

1) Po prvý raz sa na kontinentálnom šampionáte predstaví 24 mužstiev. To znamená, že na ME 2016 bude mať svoju premiéru osemfinále, do ktorého sa kvalifikuje šestnásť mužstiev. Z každej zo šiestich základných skupín postúpia dva tímy, k nim sa pridajú štyri najúspešnejšie mužstvá umiestnené na treťom mieste. 

2) Všetkých päťdesiattri členských krajín UEFA (s výnimkou Francúzska) vstúpilo do kvalifikácie. Gibraltár je jediný tím, ktorý ešte nikdy predtým nehral kvalifikáciu o účasť na záverečnom turnaji. Gibraltár požiadal o plné členstvo v UEFA, ktoré mu pridelili v máji 2013. 

3) Francúzsko získalo právo usporiadať európsky šampionát 28. mája 2010. Jeho súpermi v boji o organizátora ME boli Turecko a Taliansko. V prvom kole hlasovania skončilo na treťom mieste Taliansko. Druhé kolo vyhrali Francúzi nad Turkami najtesnejším rozdielom v pomere 7:6.

4) Majstrovstvá Európy sa budú konať po tretí raz vo Francúzsku, ktoré organizovalo turnaj aj v rokoch 1960 a 1984. Francúzsko sa tak stalo prvou krajinou hostiacou šampionát tretíkrát. V roku 1984 triumfovali Francúzi finálovým víťazstvom 2:0 nad Španielmi. Bolo to druhýkrát a zároveň aj naposledy, čo sa usporiadateľskej krajine podarilo vyhrať turnaj. Ako prvým sa to podarilo Talianom v roku 1968. 

5) Logo ME 2016 pochádza z dielne portugalskej agentúry Brandia Central a obsahuje Pohár Henriho Delaunaya, ktorý dostane víťaz turnaja a trikolóru príznačnú pre Francúzsko. 

6) Oficiálny slogan kontinentálneho šampionátu znie: Le Rendez-Vous. Slogan naráža na fakt, že turnaj sa po tretí raz uskutoční vo Francúzsku a najlepšie futbalové tímy sa znova stretnú. 

7) Maskotom turnaja bude na pol dieťa, na pol superhrdina s menom Super Victor. Rozhodla o tom verejnosť, ktorá sa mohla zapojiť do hlasovania. Z trojice ponúknutých mien Super Victor, Driblou a Goalix sa napokon 48 percent z celkového počtu 107 790 hlasujúcich rozhodlo pre meno Super Victor.

8) Majstrovstvá Európy sa odohrajú na desiatich štadiónoch: Stade de France (Paríž - Saint-Denis), Stade Vélodrome (Marseille), Stade de Lyon (Lyon), Stade Pierre-Mauroy (Lille), Parc des Princes (Paríž), Stade de Bordeaux (Bordeaux), Stade Geoffroy-Guichard (Saint-Étienne), Stade de Nice (Nice), Stade Bollaert-Delelis (Lens) a Stadium de Toulouse (Toulouse). 

9) Dvadsaťštyri mužstiev rozdelili do šiestich skupín, do vyraďovacích bojov postúpia prví dvaja z každej skupiny. Dvanásť tímov doplnia štyria najúspešnejší umiestnení na treťom mieste v základnej skupine. 

10) Oficiálnu pesničku majstrovstiev Európy pripravil francúzsky DJ David Guetta v spolupráci so speváčkou Zarou Larssonovou. Jej názov znie This One's For You a zaznie počas otváracieho ceremoniálu 10. júna na Stade de France. 

11) Dve krajiny, Španielsko a Nemecko, sa môžu stať v prípade triumfu rekordérmi so štyrmi získanými titulmi. Španieli prvýkrát zvíťazili v roku 1964 a z prvenstva sa tešili tiež v rokoch 2008 a 2012. Nemecko získalo dva tituly v mene Spolkovej republiky Nemecko v rokoch 1972 a 1980. Zjednoteným Nemcom sa podarilo neskôr vyhrať ešte raz, bolo to v roku 1996. 

12) Európsky šampión sa predstaví v roku 2017 na Pohári konfederácii FIFA, ktorý bude organizovať Rusko (hostiteľ MS 2018). V prípade, že by sa šampiónmi stali Rusi alebo Nemci (úradujúci majstri sveta), na tento turnaj pocestuje zdolaný finalista. Ak by sa však do finále ME 2016 prebojovalo Rusko spolu s Nemeckom, tak by o účastníkovi Pohára konfederácií rozhodol žreb spomedzi zdolaných semifinalistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok