Swoboda označil Orbána za hlavného vinníka súčasnej situácie v Maďarsku

TASR
23.2.2012 14:58

Hannes Swoboda, predseda socialistov a demokratov (S&D), druhej najvplyvnejšej skupiny v Európskom parlamente (EP), vyzval dnes maďarskú vládu, aby prijala potrebné opatrenia na dodržiavanie svojich európskych povinností.

Swoboda označil Orbána za hlavného vinníka súčasnej situácie v Maďarsku
SITA

Swobodova výzva prichádza deň po tom, ako Európska komisia oznámila zmrazenie kohéznych fondov pre Maďarsko v roku 2013 z dôvodu pretrvávajúceho rozpočtového deficitu.

Socialisti a demokrati v Európskom parlamente boli vždy skeptickí voči uplatňovaniu sankcií voči vládam bojujúcim s ekonomickými problémami, lebo to len zhoršuje veci. V tomto prípade však ide o Orbánovu chybu. Odmietaním riešiť krehkú ekonomickú a finančnú situáciu svojej krajiny Orbánova vláda nielenže provokuje európske a medzinárodné inštitúcie, ale zároveň trestá svojich vlastných ľudí,“ uvádza v stanovisku pre médiá líder S&D.

Swoboda zároveň vyzval členov maďarskej vlády a strany Fidesz, aby prestali so slovnými útokmi na maďarských socialistických europoslancov. Dodal, že tieto takmer každodenné slovné invektívy na ľavicových poslancov EP pôvodom z Maďarska sú škandalózne a neprijateľné.

Socialistickí europoslanci nie sú zodpovední za zhoršenie imidžu maďarskej vlády v Európe. Ten, kto je za to vinný, je premiér Viktor Orbán a jeho politika,“ uviedol Swoboda.

Líder S&D sa zároveň obrátil s otázkou na Európsku ľudovú stranu (EĽS), ktorej členom je aj Fidesz, dokedy chce zatvárať oči nad realitou v Maďarsku? A dodal, že poslanci za EĽS v Európskom parlamente by sa mali zastať svojich ľavicových kolegov, keď sa na nich neférovo politicky útočí a to len preto, že poukazujú na pošliapavanie základných európskych práv a hodnôt.

Vyzývam pána Orbána, aby zmenil svoje správanie v záujme všetkých ľudí Maďarska,“ uviedol vo svojej výzve Hannes Swoboda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok