Šefčovič: Problémom dohody ACTA bola jej častá dezinterpretácia

TASR
23.2.2012 13:15

Európska komisia v stredu oznámila, že dočasne pozastavuje úsilie o ratifikáciu Obchodnej dohody o boji proti falšovaniu (ACTA). Komisár Karel De Gucht dostal poverenie preskúmať jej kompatibilitu s legislatívou EÚ na Európskom súdnom dvore (ESD).

Šefčovič: Problémom dohody ACTA bola jej častá dezinterpretácia
SITA

Podpredseda EK Maroš Šefčovič dnes pre TASR povedal, že z hľadiska komisie na verejnosti často dochádzalo k dezinterpretácii tejto dohody. "Európska komisia prijala svoje rozhodnutie aj vzhľadom na to, že často dochádzalo k dezinterpretácii tejto dohody a vytrhávaniu niektorých jej častí z kontextu," poznamenal Šefčovič.

EK podľa neho urobí maximum, aby po rozhodnutí ESD zaujala k všetkým citlivým veciam jednoznačné stanovisko a spresnila, ako sa jednotlivé časti majú interpretovať. Slovenský eurokomisár uviedol, že EK sa obrátila na ESD v prvom rade preto, aby súd potvrdil kompatibilitu ACTA s európskym právom. Ak ESD nenájde právnu nezlučiteľnosť, komisári sa budú snažiť európskej verejnosti interpretovať tie najkritizovanejšie časti dohody ACTA, aby dokázali, že mnohé z tých vecí, ktoré boli doteraz zveličované a dezinterpretované, sa nezakladajú na pravde.

Komisár De Gucht vo svojom stredajšom stanovisku pre médiá uviedol, že chápe obavy občanov, ktorí sú neistí, čo presne bude pre nich ACTA znamenať. V tejto súvislosti dodal, že ACTA nič nezmení v každodennom živote občanov, ale bude mať veľký význam pre celú EÚ.

Šefčovič túto záležitosť ozrejmil vysvetlením, že hlavným cieľom ACTA bola ochrana duševného vlastníctva a patentových práv občanov EÚ. "EÚ stráca ročne obrovské prostriedky tým, že duševné práva nie sú dostatočne chránené a mnohé veci, ktoré sú tu vynájdené alebo vyrobené, či majú európsku exkluzivitu, sú falšované v iných regiónoch sveta a dovážané späť do Európy, čím autori duševného vlastníctva strácajú veľké prostriedky," upozornil Šefčovič.

Podpredseda EK na otázku TASR, či komisia konala aj pod tlakom verejnosti, keď v mnohých členských štátoch EÚ si protestujúci ľudia vymohli pozastavenie ratifikácie dohody ACTA, uviedol, že aj to bol jeden z dôvodov na dočasné pozastavenie ratifikačného procesu.

"Dôvod, prečo sme o tom diskutovali na kolégiu je ten, že niektoré členské krajiny sa rozhodli pozastaviť proces ratifikácie a táto téma začala vyvolávať vážne diskusie v členských krajinách a takisto aj vo sfére sociálnych sietí," povedal Šefčovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok