Na Kube v tomto roku zatkli tisíce disidentov

TASR
7.6.2016 07:38

Na Kube zadržali v máji najmenej 724 osôb pre podozrenie z politických aktivít, čo predstavuje výrazný pokles v porovnaní s minulými mesiacmi. Informovala o tom v pondelok Kubánska komisia pre ľudské práva a národné zmierenie, ktorá to pripisuje zmene taktiky zo strany niektorých disidentských skupín.

Na Kube v tomto roku zatkli tisíce disidentov
SITA/AP

Tie totiž začali uprednostňovať iné formy pôsobenia pred verejnými demonštráciami, ktoré bývajú najčastejšími cieľmi politických represií. V prvých piatich mesiacoch tohto roka CCDHRN zaznamenala viac ako 6000 zatknutí z politických dôvodov, z toho 1441 v januári, 1141 vo februári, 1416 v marci a 1380 v apríli.

Hovorca Kubánskej komisie pre ľudské práva Elizardo Sánchez informoval tiež o viacerých záťahoch voči Vlasteneckému zväzu Kuby, najväčšej disidentskej skupine v krajine, ktorej štátne orgány zaistili počítače, mobilné telefóny, fotoaparáty a dokumenty.

Prezident Raúl Castro v marci poprel, že by na Kube boli politickí väzni. Vláda považuje disidentov za "kontrarevolucionárov" a "žoldnierov v službách Washingtonu". Kubánska komisia pre ľudské práva je síce zakázaná, ale vláda ju toleruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok