Rebríčku najvplyvnejších žien sveta opäť kraľuje Merkelová

TASR ČTK
7.6.2016 00:15

Nemecká kancelárka Angela Merkelová už po šiesty raz po sebe a celkovo po jedenástykrát obhájila postavenie najvplyvnejšej ženy sveta. Vyplýva to zo zverejneného rebríčka amerického magazínu Forbes, v ktorom celkovo figuruje 100 žien z 29 krajín.

Rebríčku najvplyvnejších žien sveta opäť kraľuje Merkelová
SITA/AP

Sú medzi nimi vplyvné ženy z oblasti politiky, biznisu, technológií a filantropie vrátane 12 svetových líderiek, 32 topmanažérok a 11 miliardárok, pričom, deväť stojí na čele spoločností, ktoré samy založili.

Na druhom mieste sa ocitla bývalá americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová, ktorá je už istou kandidátkou demokratov v jesennej prezidentskej voľbe. Situácia by sa mohla obrátiť už v budúcom roku, ak by Clintonová stála na čele Spojených štátov.

Forbes na tretiu priečku umiestnil šéfku americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenovú a štvrtá je Melinda Gatesová, ktorá spravuje so svojím manželom Billom, jedným z najbohatších mužov sveta, spoločnú filantropickú nadáciu. Na ďalších miestach sú napospol šéfky veľkých spoločností, ako je generálna riaditeľka americkej automobilky General Motors Mary Barraová či predsedníčka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

Rekordný počet žien - celkovo deväť - má v tohtoročnom rebríčku Forbesu Čína. Zoznam najvplyvnejších žien sveta zverejňuje tento prestížny časopis každoročne od roku 2004. Ženy sú v ňom radené podľa majetku, ohlasu v médiách a miery svojho vplyvu.

Najmladšou ženou v tohtoročnej stovke je 41-ročná výkonná riaditeľka spoločnosti Yahoo Marissa Mayerová, ktorá skončila na 55. priečke. Naopak, najstaršou je britská kráľovná Alžbeta II. (29. miesto). Celkový priemerný vek žien v rebríčku je 57 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok