Francúz chcel útočiť na Eure, našli mu vyše sto kíl TNT

TASR
6.6.2016 14:56

Ukrajinská bezpečnostná služba zadržala francúzskeho občana, ktorý mal v pláne uskutočniť 15 útokov počas futbalových majstrovstiev Európy. K sérii útokov malo dôjsť na území Francúzska pred turnajom i počas neho.

Kalašnikovi aj protitankové päste

SBU sledovala podozrivého muža od decembra 2015, v máji bol zadržaný na ukrajinsko-poľskej hranici. SBU zistila, že si zaobstaral päť guľometov, dva reaktívne granáty a ďalšie zbrane. Ako uviedla agentúra UNIAN, bezpečnostná služba mu nezabránila v tom, aby si zaobstaral výzbroj.

Podľa televízie BFMTV zadržaným je 25-ročný Grégoire M. Ukrajinské úrady ho zadržali 21. mája na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode. V dodávke prevážal 125 kilogramov výbušniny TNT, sto detonátorov, päť samopalov typu Kalašnikov, viac ako 5000 nábojov a dve protitankové päste. V aute sa našlo aj niekoľko masiek na tvár.

Muž je podozrivý, že plánoval sériu 15 teroristických útokov, ku ktorým malo dôjsť na území Francúzska pred ME vo futbale a počas nich. Okrem infraštruktúry spätej s EURO mal v úmysle útočiť aj na židovské a moslimské modlitebne a verejné budovy.

BFMTV informovala, že francúzsky občan má svojimi názormi blízko ku krajnej pravici. Počas výsluchov deklaroval svoj nesúhlas s politikou vlády svojej krajiny ohľadom "masívneho príchodu cudzincov do Francúzska, šírenia islamu a s globalizáciou". "Prezentoval názor, že teroristické činy chcel spáchať v rámci protestu," píše sa v oficiálnom vyhlásení SBU.

Mladý inseminátor

Deň po jeho zadržaní v poľsko-ukrajinskom pohraničí sa jeho prípadom začala zaoberať aj jednotka kriminálnej polície vo francúzskom meste Nancy v departemente Moselle, odkiaľ mladý muž pochádza. Francúzski vyšetrovatelia následne urobili domovú prehliadku v mieste jeho trvalého bydliska - v obci Nant-le-Petit. V byte sa našli "komponenty výbušnín a tričko" s logom krajne pravicovej skupiny, napísal denník L'Est Républicain. Mladík pracoval ako inseminátor v roľníckom družstve.

Podľa televíznej stanice M6 mladík nemá záznam v registri trestov a nebol ani objektom záujmu francúzskych tajných služieb. Začali sa však oňho zaujímať niekoľko dní pred jeho zadržaním na Ukrajine.

Francúzski vyšetrovatelia začali proti mladému mužovi viesť predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z obchodovania so zbraňami, pričom pátrajú po tom, odkiaľ vzal peniaze na financovanie arzenálu, ktorý sa snažil previezť - ide o sumu vo výške 250.000 eur, a aký mal s týmito zbraňami zámer. Parížska prokuratúra, ktorá sa zaoberá prípadmi súvisiacimi s terorizmom, zatiaľ svoje vyšetrovanie nezačala.

Zvýšené bezpečnostné opatrenia sú hlavnou témou francúzskeho šampionátu, nad ich pokojným priebehom bude mať dohľad približne 90.000 členov bezpečnostných zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok