Vo veku 74 rokov zomrel legendárny boxer Muhammad Ali

TASR TA3
4.6.2016 07:13

V nemocnici v americkom Phoenixe zomrel legendárny americký boxer Muhammad Ali. Mal 74 rokov.

Respiračné problémy

Muhammada Aliho hospitalizovali začiatkom tohto týždňa v nemocnici vo Phoenixe pre problémy s dýchaním. Muhammad Ali, vlastným menom Cassius Marcellus Clay, bol viacnásobným šampiónom v ťažkej váhe a olympijským víťazom. S boxom skončil v roku 1981. O rok neskôr sa uňho prejavili symptómy Parkinsonovej choroby.

Podľa lekárov bola Parkinsonova choroba u Aliho pravdepodobne následok tisícov úderov, ktoré schytal od súperov počas kariéry. Jeho zrejme najemotívnejším verejným vystúpením už v čase, keď ho zachvátila choroba, bolo zapálenie olympijského ohňa na OH 1996 v Atlante.

Najväčší bojovník všetkých čias

"Je to smutný deň... Miloval som Muhammada Aliho, bol to môj priateľ. Ali nikdy nezomrie... Tak ako Martin Luther King aj jeho duch bude žiť ďalej, symbolizoval svet," povedal Don King, ktorý promoval niektoré z najväčších Aliho zápasov.

"Bol to najväčší bojovník všetkých čias, ale jeho boxerská kariéra je druhoradá v porovnaní s jeho prínosom svetu," konštatoval promotér Bob Arum. "Bol najväčšou transformačnou postavou svojho času. Pre zmenu rasových vzťahov a názorov ľudí urobil dokonca viac než Martin Luther King," dodal Arum.

2_0a000002-630e-ee44.jpg

Nič nie je nemožné

Americký obrázkový športový magazín Sports Illustrated vyhlásil Aliho za Športovca storočia, britská televízia BBC za Športovú osobnosť storočia. V osobnom živote vystupoval ako bojovník za ľudské práva a básnik.

Keď v minulosti dostal otázku, ako by chcel, aby si ho ľudia pamätali, odpovedal: "Ako človeka, ktorý nikdy nezapredal svojich ľudí. Ak by to bolo moc odvážne, tak len ako dobrého boxera. Nebude mi vadiť, ak náhodou nespomeniete, aký som bol krásny."

Vo svojej dobe bol kráľom ringu a vyslúžil si prezývky "Najväčší" či "Ľudový šampión". Počas kariéry sa preslávil niekoľkými známymi výrokmi, medzi ktoré patrili: "Lietam ako motýľ, bodám ako včela" alebo "Nič nie je nemožné".

Pred súpermi mal rešpekt, no v ringu mu nechýbalo odhodlanie a mimo neho predovšetkým sebavedomie. "Som kráľ sveta. Pokoril som svet. Som kráľ, som kráľ," vyhlásil. "Som ten najlepší, aký kedy žil. Zdolal som Sonnyho Listona a mám len 22 rokov, musím byť najlepší."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok