Pri Líbyi vytiahli z mora vyše 100 tiel, migrantov zachraňovali aj pri Kréte

TA3 TASR
3.6.2016 13:44

Uzavretie balkánskej migračnej trasy si vyberá svoju daň. Viac ako 100 mŕtvych tiel vytiahli z vôd Stredozemného mora pri pobreží Líbye, kde sa prevrátila loď s migrantmi. Približne 140 kilometrov južne od Kréty sa na mori prevrátila loď so 700 utečencami na palube. Viac ako 300 z nich sa podarilo zachrániť.

Počítanie tiel

Prázdny prevrátený čln objavila líbyjská pobrežná stráž vo štvrtok, avšak je možné, že k nešťastiu došlo už deň predtým. Počet obetí pravdepodobne ešte porastie, keďže išlo o čln, na akom sa zvyčajne plaví až 125 ľudí, uviedol plukovník Ajúb Kásim. Zodpovednosť za tragédie tohto druhu pripísal Európe, ktorá podľa neho len "počíta telá", ale nerobí nič, aby zastavila ilegálnu migráciu z Líbye.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu zahynulo v priebehu minulého týždňa pri sérii nehôd člnov v Stredozemnom mori najmenej 1000 migrantov. Po uzavretí balkánskej migračnej trasy je morská cesta medzi Líbyou a Talianskom momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do krajín EÚ.

Vyslali vrtuľníky

Neďaleko gréckeho ostrova Kréta sa zároveň potopil čln, na ktorom sa mohlo nachádzať až okolo 700 migrantov. V rámci pokračujúcej záchrannej operácie sa podarilo vytiahnuť z mora už tri mŕtve telá a 302 ľudí, ktorí nešťastie prežili.

Podľa informácií gréckej pobrežnej stráže sa 25-30 metrov dlhý čln s bližšie nešpecifikovaným množstvom migrantov čiastočne potopil v medzinárodných vodách približne 75 námorných míľ južne od Kréty. Do záchrannej operácie sa zapojili štyri lode plaviace sa v tejto oblasti, do ktorej boli vyslané aj člny a vrtuľníky pobrežnej stráže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok