Kozákovci sú pred generálkou na ME kompletní, pribudol Mak

SITA TA3
3.6.2016 14:06

Slovenských futbalistov čaká v sobotu od 20:45 v Trnave zápas proti Severnému Írsku.

Pre Slovákov bude súboj proti Severnému Írsku prípravou predovšetkým na stretnutia s Angličanmi a Walesanmi v rámci základnej B-skupiny ME, štvrtým do partie v "našom béčku" je tím Ruska. Aj Severní Íri sa kvalifikovali na európsky šampionát a v C-skupine postupne vyzvú Poliakov, Ukrajincov a Nemcov. Bude to ich prvá účasť na veľkom záverečnom turnaji od MS 1986 v Mexiku.

Rozbehnuté tímy

"Kozákovci" naposledy prehrali v medzištátnom stretnutí v októbri 2015, keď v kvalifikácii o postup na tohtoročné ME podľahli v Žiline Bielorusom (0:1). Odvtedy naši futbalisti neťahali za kratší koniec v siedmich dueloch po sebe. Vybojovali v nich päť víťazstiev - zdolali Luxemburčanov (4:2), Švajčiarov (3:2), Islanďanov (3:1), Gruzíncov (3:1) a Nemcov (3:1) - a pridali dve remízy (s Lotyšmi 0:0 a s Írmi 2:2).

Bilancia SR z ostatného obdobia je úctyhodná, Severné Írsko je však na tom ešte lepšie. Zverenci Michaela O'Neilla vlani v marci nestačili v príprave na Škótov (0:1), odvtedy odohrali jedenásť medzištátnych duelov a ani raz nenašli premožiteľov. Získali šesť víťazstiev a päť remíz.

Severoírsky protivník

K najvýraznejším osobnostiam severoírskeho mužstva patria obranca West Bromwichu Albion Jonny Evans, stredopoliar FC Southampton a kapitán národného tímu Steven Davis a útočník Birminghamu City Kyle Lafferty, ktorý je kmeňovým hráčom Norwichu City.

Slovensko a Severné Írsko sa za istých okolností, aj keď nepravdepodobných, môžu stretnúť v osemfinále kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku - jedno z mužstiev by však muselo triumfovať vo svojej skupine, to druhé preniknúť do vyraďovacej fázy z tretej priečky a aj za splnenia týchto predpokladov by záležalo na zozname štyroch postupujúcich z tretích miest.

Hráči Slovenska sa na úrovni A-mužstiev stretli so Severnými Írmi dosiaľ trikrát. Slováci tohto oponenta dvakrát zdolali v úspešnej kvalifikácii o postup na MS 2010 (2:1 doma a 2:0 vonku), Severní Íri zvíťazili 1:0 na domácej pôde v Belfaste vo vzájomnom prípravnom zápase v marci 1998. Skóre je pre SR mierne priaznivé (4:2). 

Predpokladaná zostava futbalistov SR na prípravný zápas proti Severnému Írsku:
Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Kucka, Pečovský - Mak, Hamšík, Weiss - M. Ďuriš

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok