Danko chce povinné školské exkurzie do Múzea holokaustu v Seredi

SITA
2.6.2016 14:47

Predseda parlamentu Andrej Danko bude presadzovať, aby slovenskí školáci povinne navštevovali Múzeum holokaustu v Seredi. Povedal to počas návštevy a prehliadky múzea, na ktorú pozval aj predsedu parlamentu Nórskeho kráľovstva Olemica Thommessena.

Extrémistické myšlienky ožívajú

"Zvolili sme tento priestor preto, aby sme ukázali nášmu nórskemu partnerovi miesto, ktoré si zaslúži úctu a pokoru," vysvetlil Danko, podľa ktorého práve Thommessen zastupuje krajinu, ktorá je symbolom dodržiavania ľudských práv a slobôd a ktorej chce v čase, keď na Slovensku opäť ožívajú extrémistické myšlienky, ukázať, že "podstatná časť našich občanov má v týchto postojoch a hodnotách jasno".

Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea židovskej kultúry, pod ktoré Múzeum holokaustu patrí, privítal rozhodnutie Danka navštíviť tento bývalý židovský pracovný tábor spolu s nórskym hosťom. "Je to vzdanie úcty tým ľuďom, ktorí prešli týmto táborom, ktorí zahynuli, ale aj tým, ktorí prežili," povedal.

Múzeum holokaustu v Seredi je podľa Danka dôležitým práve pre tých mladých ľudí inklinujúcim k extrémistickým prejavom a emóciám, ktoré uprednostňujú násilie a ponižovanie iného národa alebo inej farby pleti.

"Nie je žiadne tajomstvo, že dnes na Slovensku máme vážny problém s ľuďmi, ktorí skrývajú svoju ideológiu za inú politiku, za milé tváričky, úsmevy a neškodné frázy a vyhlásenia, ktoré ale môžu skončiť veľmi zle. Bez akejkoľvek diskusie budeme stáť za tým, aby toto bolo jedno z povinných miest pre študentov, aby videli, čo všetko je možné a najmä aby naše deti, naši synovia vedeli presne identifikovať slovo holokaust. Myslím si, že sme posledných 25 rokov v tejto výučbe veľmi veľa zanedbali," zdôraznil predseda slovenského parlamentu.

Špecifiká Slovenska počas holokaustu

Podľa Mešťana by slovenské deti mali pred návštevou koncentračného tábora pri poľskom Osvienčime najprv navštíviť bývalý židovský pracovný tábor v Seredi, aby pochopili špecifiká Slovenska počas holokaustu. "Osvienčim, to je holokaust univerzálny, ale Sereď je špecifický a ten by bolo dobré poznať, lebo tu žijeme, tu pracujeme a tu tvoríme," uzavrel s tým, že múzeum sa podľa neho stáva nezastupiteľným miestom v rámci celého Slovenska vo výchovno-vzdelávacom procese.

Múzeum holokaustu v Seredi je prvým múzeom venovaným holokaustu na Slovensku a patrí do siete múzeí Slovenského národného múzea. Otvorili ho tento rok 26. januára v areáli bývalého pracovného a koncentračného tábora. Počas druhej svetovej vojny v ňom bolo väznených približne 16-tisíc Židov.

V doteraz sprístupnených barakoch je vzdelávacie centrum a expozícia o riešení židovskej otázky na Slovensku v rokoch 1938 - 1945. Výstava upozorňuje na kroky, ktoré viedli z tzv. konečnému riešeniu, teda vraždeniu Židov.

Múzeum sa tiež zameriava na koncentračné tábory, do ktorých deportovali Židov zo Slovenska, pripomína nositeľov titulu Spravodliví medzi národmi, teda tých obyvateľov Slovenska, ktorí počas druhej svetovej vojny riskovali život za záchranu Židov, zatiaľ plánované výstavy budú venované ďalším dvom pracovným táborom na Slovensku - vo Vyhniach a v Novákoch a tiež zberným táborom. Jeden z barakov bude čo najvernejšie dokumentovať život v seredskom tábore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok