V Česku súdia Američana obviného zo štyroch brutálnych vrážd

TA3 ČTK
31.5.2016 19:12

Na Krajskom súde v Brne začal proces s 23-ročným Američanom Kevinom Dahlgren. Obžaloba ho viní zo štyroch vrážd, ktoré sa stali 22. mája 2013 v Brne-Ivanoviciach. Dahlgren vypovedať odmietol, súd ale vypočul niekoľko svedkov.

Obeťami boli aj deti

Podľa žalobkyne Ludmily Doležalovej obžalovaný vraždil v dôsledku osobnostných vlastností, emočnej nestability a agresivity. Popoludní súd proces prerušil, pokračovať bude v stredu, kedy majú vypovedať okrem iných aj súdni znalci.

Podľa obžaloby Dahlgren usmrtil všetkých štyroch členov rodiny, u ktorej býval. Obeťami boli Dahlgrenova teta, jej manžel a ich dvaja synovia. Pre súdom sa vystriedalo sedem svedkov. Učiteľ, ktorý Dahlgrenovi pomáhal nájsť prácu, žena, ktorá do rodiny chodila pravidelne upratovať, spolužiak mladšieho zo zavraždených synov, priateľka staršieho syna, ktorá v dome prespávala, a susedia.

Vypovedať neuvažuje

Podľa Dahlgrenovho obhajcu Richarda Špíška bol priebeh výpovedí očakávaný. "Zo žiadnej z tých výpovedí nie je možné jednoznače preukázať vinu môjho klienta," povedal Špíšek. Nevylúčil, že bude Dahlgren v budúcnosti vypovedať, ale zatiaľ o zmene aktuálnej stratégie neuvažuje.

Súdu sa zúčastnili aj Dahlgrenovi rodičia, chcú syna podporit a zároveň prejavit úctu obetiam. Otec Wayne Dahlgren novinárom povedal, že syn je nevinný a že mu verí. Je presvedčený, že jeho syn potrestaný nebude. Celú udalosť označil za tragédiu.

Kevin Dahlgren je od minulého roka v Brne vo väzbe. Spojené štáty ho ako prvého amerického občana vydali pre stíhanie v Českej republike. Keď v Ivanoviciach objavili mŕtve osoby, obžalovaný sedel v letadle smerujúcom do USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok