Veľká koralová bariéra vymiera, tretina je nenávratne poškodená

TA3
30.5.2016 10:01

Jedno z najväčších turistických lákadiel Austrálie je ohrozené. Až 35 % koralov Veľkej koralovej bariéry je zničených. Austrálski vedci hovoria o najhoršom masovom blednutí koralov, aké kedy namerali. Vláda sa bráni, že na ich ochranu robí, čo môže.

Vyše 2 tisíc kilometrov koralových útvarov, ktoré lemujú austrálske pobrežie, je ohrozených. Masové blednutie koralov znamená ich postupný úhyn.

Ak teplota vody v oceáne stúpa, postupne sa zbavujú rias, ktoré im dodávajú výživné látky. Vyblednuté koraly sa ešte môžu spamätať, ale austrálski vedci hovoria, že tretina je nanávratne poškodená.

umrelky_0a000002-f2e6-8d8e.jpg

Austrálske úrady vinia z blednutia útesu najsilnejší klimatický jav za uplynulých 20 rokov El Nino. Ekológovia však varujú, že na otepľovaní planéty má svoj podiel aj človek. Vláda v Canbere to až tak čierno nevidí.

„Ako viete, Výbor pre svetové dedičstvo sa vlani rozhodol, že Veľký bariérový útes nezaradí do zoznamu ohrozených miest, lebo náš manažment považujú za ukážkový. Takže niet pochýb o tom, že robíme dobrú prácu,“ obraňuje situáciu austrálsky premiér M. Turnbull.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok