Strojvodcovia budú štrajkovať, termín zatiaľ neprezradili

SITA
22.2.2012 16:52

Slovensko po takmer roku pravdepodobne opäť čaká štrajk v železničnej osobnej a nákladnej doprave.

Strojvodcovia budú štrajkovať, termín zatiaľ neprezradili
SITA

Federácia strojvodcov Slovenska, ktorá je v štrajkovej pohotovosti od 29. decembra minulého roka, sa rozhodla vyhlásiť štrajk z dôvodu, že nebola splnená žiadna z jej ôsmich požiadaviek, ktoré 13. februára adresovala ministerstvu dopravy, ako aj štátnym železničným spoločnostiam.

Predseda Rady Federácie strojvodcov Dušan Kaša pre agentúru SITA v stredu povedal, že štrajkový výbor už rozhodol o protestnej akcii, neuviedol však, kedy ju vyhlásia, ani kedy ju plánujú uskutočniť. Odborári rušňovodiči podľa neho pripravujú vyhlásenie štrajku v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. aj v Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Pred vyhlásením štrajku budú o ňom informovať železničné firmy, ministerstvo dopravy aj verejnosť. Podľa informácií agentúry SITA štrajk strojvodcov by sa mohol uskutočniť do konania marcových predčasných parlamentných volieb. Strojvodcovia naposledy uskutočnili hodinový štrajk na železnici vlani v máji. Federácia strojvodcov v stredu informovala, že stanovisko ministerstva dopravy považuje za jeho neochotu s plnou vážnosťou sa zaoberať možnosťami riešenia jej požiadaviek.

"Tento prístup je ignorovanie našich návrhov. Sme pobúrení, že tak závažné požiadavky nie je zo strany ministerstva dopravy vôľa v navrhnutých termínoch riešiť. Tento váš prístup môže viesť k závažným ohrozeniam bezpečnosti železničnej dopravy, ktoré môžu mať za následok ohrozenie zdravia a životov občanov," oznámil prezident Federácie strojvodcov Milan Hošták v liste ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi (KDH).

Permanentné odkladanie riešenia požiadaviek Federácie strojvodcov ich podľa Hoštáka viedlo k rozhodnutiu, že budú postupovať v zmysle uznesenia rady, ktorá rozhodla v prípade nesplnenia ich požiadaviek vyhlásiť štrajk. Strojvodcovia žiadali splnenie polovice z ôsmich požiadaviek do 20. februára. Žiadali zaviesť transparentný systém kontroly všetkých dopravcov v železničnej doprave, ako aj to, že nákladný a osobný železničný dopravca nebudú uplatňovať dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru na činnosť rušňovodiča.

Taktiež chceli, aby všetky tri štátne železničné firmy, vrátane Železníc Slovenskej republiky, akceptovali zdravotnú spôsobilosť rušňovodiča, získanú u ktoréhokoľvek z nich. Strojvodcovia ďalej žiadali, aby bol v zmluve o osobnej železničnej preprave vo verejnom záujme zrušený článok o čiastočnom zadávaní dopravných služieb do verejnej súťaže a garancii objednaných dopravných výkonov. Okrem toho rušňovodiči navrhovali vyvodiť právnu zodpovednosť osôb, ktoré sú podozrivé, že s majetkom železničných firiem nakladali nehospodárne, alebo svojím konaním to umožnili.

Zodpovednosť treba podľa nich vyvodiť aj za dôsledky poskytnutia pôžičky pre Cargo v sume 166 mil. eur, o ktorej rozhodla ešte bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2009. Strojvodcovia navyše žiadali, aby Cargo zostalo národným strategickým železničným dopravcom. Činnosť zahraničných dopravcov v železničnej doprave by podľa nich mala byť umožnená len v prípade reciprocity so slovenským dopravcom a len v rámci interoperability, pri dodržaní podmienok príslušnej európskej smernice.

Federácia strojvodcov vyhlásila štrajkovú pohotovosť spolu s Federáciou vlakových čiat pôvodne pre nespokojnosť s priebehom kolektívneho vyjednávania v Cargu. Obe odborové organizácie nepodpísali kolektívnu zmluvu v Cargu na tento rok, lebo sa podľa nich nemohli zúčastniť na záverečnom kole vyjednávania. Na ňom sa vedenie firmy dohodlo s deviatimi z jedenástich odborových zväzov na raste platov o 2 % s účinnosťou od 1. januára tohto roka. Vlakové čaty a strojvodcovia neuspeli s návrhom na zvýšenie príplatku za prácu v sťaženom pracovnom režime z 0,05 eura na 0,25 eura za hodinu.

Federácia strojvodcov podala 14. februára žalobu proti Cargu a zástupcom deviatich odborových centrál za to, že podpísali podnikovú pracovnú dohodu. Rušňovodiči žiadajú, aby Okresný súd Bratislava II vyhlásil uzavretie dohody v Cargu za neplatné a tvrdia, že bola podpísaná protiprávne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok