Slovensko zdvojnásobí humanitárnu pomoc, Merkelová nešetrila kritikou

TA3 TASR
23.5.2016 10:42

V Istanbule sa koná prvý summit OSN o humanitárnej pomoci. Andrej Kiska na ňom oznámil, že Slovensko bude pomáhať viac. Angela Merkelová vyhlásila, že súčasný systém podpory nefunguje.

Slovensko zdvojnásobí humanitárnu pomoc, Merkelová nešetrila kritikou
SITA/AP

Iná budúcnosť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že súčasný celosvetový systém poskytovania humanitárnej pomoci nefunguje. Počas summitu v Istanbule vyzvala, aby pomoc pre tých, ktorí sú v núdzi, prišla rýchlo a bola efektívna. Merkelová poukázala aj na to, že "veľmi často síce zaznejú prísľuby, ale peniaze sa nedostanú tam, kde ich je najviac treba", uviedla agentúra DPA.

Nemecká kancelárka tiež skritizovala porušovanie zákonov o pravidlách vedenia vojny v zónach konfliktov. Poukázala na to, že v Sýrii i kdekoľvek inde, kde je terčom útoku nemocnica či zdravotné stredisko, "ľudia prichádzajú o životy". Merkelová vyzvala na opätovné prihlásenie sa ku globálnemu konsenzu ohľadom humanitárnych princípov, pričom označila za "katastrofu", keď lídri sveta musia hovoriť o dodržiavaní humanitárneho práva, keď sa v Sýrii bombardujú školy a nemocnice.

S podobnou kritikou na úvod istanbulského summitu vystúpil aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Vo svojej reči upozornil, že "sme tu, aby sme utvárali inú budúcnosť". "Poďme si predsavziať, že budeme nielen udržiavať ľudí nažive, ale im dáme aj šancu na slušný život," vyhlásil.

Kiska spomenul misionárku

Slovenský prezident na summite potvrdil, že Slovensko bude od budúceho roka dávať viac finančných prostriedkov na humanitárnu pomoc. "Pred niekoľkými dňami sme prijali rozhodnutie, že od budúceho roka zdvojnásobíme finančné prostriedky na humanitárnu pomoc," povedal. Zároveň zdôraznil, že v živote neexistuje ušľachtilejšia a významnejšia vec, ako pomáhať druhým.      

Vo svojom prejave ocenil prácu slovenskej lekárky a  humanitárnej pracovníčky, ktorú zastrelili minulý týždeň v Južnom Sudáne. "Áno, dokonca aj v našej bohatej časti sveta existujú ľudia a politici, ktorí tvrdia, že máme veľa vlastných problémov a každý by sa mal predovšetkým starať sám o seba. Avšak ostatní – ľudia, politici a krajiny považujú pomoc druhým v núdzi za ich morálnu povinnosť. Napriek tomu, že riskujú svoje vlastné životy. Veronika bola jednou z tých, ktorá pomoc druhým považovala nielen za svoju morálnu povinnosť, ale za zmysel svojho života," povedal na summite Kiska.       

Prezident zdôraznil, že je potrebné ochraňovať humanitárnych pracovníkov. V ich mene apeloval na všetky vlády a štáty sveta, aby rešpektovali ich prácu a život.

Reforma systému humanitárnej pomoci

Námestník generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson vyzval predstaviteľov svetového spoločenstva, aby zreformovali systém humanitárnej pomoci a rešpektovali medzinárodné humanitárne právo. "Je veľmi potrebné, aby sme prejavili solidárnosť s tými, ktorých postihli prírodné pohromy a katastrofy spôsobené človekom," citovala ho agentúra AP. Eliasson ďalej varoval, že v dôsledku klimatických zmien pribúda prírodných katastrof a fenomén El Ňino ovplyvnil už vyše 22 krajín.

Eliasson vyzval svetových predstaviteľov, aby sa zastali medzinárodného humanitárneho práva, ktoré je porušované v Afganistane, Sýrii a Jemene. Obliehanie civilistov v Jemene a Sýrii označil za "absolútne porušenie medzinárodného práva" a "prakticky stredovekú prax". Vyjadril tiež nádej, že výsledkom dvojdňového stretnutia v Istanbule bude viac úsilia venovaného predchádzaniu konfliktov.

Medzi ďalšie priority summitu patrí riešenie nedostatku finančných prostriedkov na humanitárnu pomoc. Medzinárodná organizácia odhaduje, že celosvetovo potrebuje humanitárnu pomoc 125 miliónov ľudí vrátane 60 miliónov osôb, ktoré museli opustiť svoje domovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok