Zlato opäť smeruje do Kanady. Fíni nedali ani gól

SITA TA3
22.5.2016 22:02

Hokejisti Kanady sa stali 26-krát v histórii majstrami sveta, vo finále 80. šampionátu zvíťazili nad výberom Fínska 2:0 a obhájili zlato spred roka.

Zlato opäť smeruje do Kanady. Fíni nedali ani gól
SITA/AP

Prehrali len raz

Kanaďania prešli turnajom len s jediným zaváhaním, keď v záverečnom zápase základnej B-skupiny podľahli v Petrohrade práve Fínom 0:4.

Na turnaji strelili 46 gólov, najviac spomedzi všetkých mužstiev. Druhý najvyšší počet presných zásahov dosiahli Rusi - "iba" 44. Kanade sa druhýkrát v histórii podarilo obhájiť zlato na MS, v minulosti sa jej dve zlaté podarilo získať v rokoch 2003 a 2004. Pred rokom sa z Prahy vracal okrem najcennejšieho kovu aj s prienikom do Triple Gold Clubu útočník Sidney Crosby, teraz sa 27. členom elitnej spoločnosti stal Corey Perry.

Fínom vo finále nepomohla ani vynikajúca bilancia z predchádzajúcich stretnutí, keď pred duelom o zlato zvíťazili vo všetkých deviatich stretnutiach v riadnom hracom čase. V historickom rebríčku majú Kanaďania už len o jedno zlato menej ako Rusi, ktorým sa rátajú tituly aj z čias Sovietskeho zväzu. Celkovo má Kanada bilanciu 26 - 13 - 9.

Finále síce nebolo suverénnou záležitosťou Kanady ako pred rokom v Prahe proti Rusku (6:1), no v Moskve mala výraznú streleckú prevahu v porovnaní so Suomi. Skóre zápasu otvoril v 12. min mladík Connor McDavid, ktorý sa v júni 2015 stal draftovou jednotkou v zámorskej NHL. Bol to pre neho premiérový presný zásah na celom šampionáte a napokon so zlatou príchuťou. Poistku pridal v poslednej sekunde gólom do prázdnej bránky Matt Duchene.

Gól v poslednej sekunde

Úvod duelu patril hokejistom Kanady, ale gólmana Koskinena neprekonali viacerí hráči súpera. Fíni sa prvýkrát usadili v útočnom pásme na dlhší čas až v 5. min, Mikael Granlund sa cez Perryho natlačil pred Talbota, no jeho pokus Perry zblokoval.

Kanaďania mali aj po tomto okamihu viac z hry a vyťažili z toho prvý gól zápasu - v 12. min sa McDavid pretlačil cez Pyöräläho a ponad padajúceho Koskinena dosiahol svoj prvý presný zásah na turnaji. Suomi vzápätí nevyužili presilovku a opäť čelili nebezpečným akciám oponentov. V druhej časti sa šance striedali na oboch stranách, ale brankári Koskinen a Talbot držali svoje tímy "nad vodou". Najväčšie možnosti premárnili v 38. min Jenner a na opačnej strane o minútu neskôr Koskiranta.

V tretej dvadsaťminútovke pokračovali mužstvá v štýle z druhej tretiny. Stále boli strelecky aktívnejší Kanaďania, ktorí mali pred treťou časťou na svojom konte viac ako dvojnásobok striel Fínov. Gólman Koskinen opustil svoju bránku až v úvode poslednej minúty, v poslednej sekunde duelu to využil Duchene a stanovil na konečných 2:0.

Slávnosti odovzdávania cien a trofejí sa prihovoril prezident Ruskej federácie Vladimir Putin. Zablahoželal Kanade k titulu a pozdravil aj "zbornú", pričom divákom zdôraznil, že mužstvo robilo, čo mohlo, hralo dobrý hokej a stále ide len o hokej. O niečo neskôr spolu sú šéfom Medzinárodnej hokejovej federácie Renem Faselom odovzdal pohár šampiónov kanadskému kapitánovi Correymu Perrymu.

Finále (Moskva/Rus.):
Fínsko - Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Góly: 12. McDavid (Duchene), 60. Duchene (B. Marchand)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman (Rus.), Wehrli (Švaj.) - Lazarev (Rus.), McIntyre (USA)

Zostavy:
Fínsko: Koskinen - Pokka, Lindell, Hietanen, Jaakola, Ohtamaa, Kivistö - Laine, Barkov, J. Jokinen - Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Aho, Koskiranta, Pyörälä - Rantanen, Sallinen, Pihlström - Pulkkinen, Lajunen
Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, R. Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Mark Stone, Scheifele, Ryan O'Reilly - Duchene, McDavid, B. Marchand - Perry, Brassard, T. Hall - Gallagher, S. Reinhart, Jenner - M. Domi

V Triple Gold Clube je už 27 členov

Prestížny Triple Gold Club, ktorý združuje držiteľov všetkých troch najcennejších hokejových trofejí - Stanleyho pohára a zlatých medailí z majstrovstiev sveta a zimných olympijských hier, má po svetovom šampionáte 2016 v Rusku už 27 členov.

V Triple Gold Clube je v súčasnosti desať Kanaďanov, deväť Švédov, šesť Rusov a dvaja Česi. Okrem hokejistov sa všetky potrebné ocenenia podarilo pozbierať aj jednému trénerovi - Kanaďanovi Mikovi Babcockovi. 

Prehľad hokejistov so zlatou trojkorunou:
Jaromír Jágr (ČR), Jiří Šlégr (ČR), Scott Niedermayer (Kan.), Brendan Shanahan (Kan.), Joe Sakic (Kan.), Rob Blake (Kan.), Chris Pronger (Kan.), Thomas Jönsson (Švéd.), Hakan Loob (Švéd.), Mats Näslund (Švéd.), Peter Forsberg (Švéd.), Nicklas Lidström (Švéd.), Fredrik Modin (Švéd.), Valerij Kamenskij (Rus.), Alexej Gusarov (Rus.), Viačeslav Fetisov (Rus.), Igor Larionov (Rus.), Alexander Mogiľnyj (Rus.), Vladimir Malachov (Rus.), Henrik Zetterberg (Švéd.), Niklas Kronwall (Švéd.), Mikael Samuelsson (Švéd.), Eric Staal (Kan.), Jonathan Toews (Kan.), Patrice Bergeron (Kan.), Sidney Crosby (Kan.), Corey Perry (Kan.)

417 414 divákov

Jubilejné 80. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji videlo v ruských mestách Petrohrad a Moskva dovedna 417 414 divákov. V rebríčku všetkých doterajší šampionátov sa MS 2016 zaradili na 10. miesto. Prvá pozícii v tomto ukazovateli patrí predchádzajúcemu šampionátu v Česku s celkovou návštevnosťou 741 690 divákov.

Druhé sú s výrazným odstupom MS 2014 v bieloruskom Minsku (640 044) a tretie MS 2004 v Česku (552 097). Šampionát na Slovensku z roku 2011 klesol v rebríčku návštevnosti na 13. priečku (406 804).

Najužitočnejším hráčom majstrovstiev sveta v Rusku sa stal mladý fínsky útočník Patrik Laine. Ten sa dostal do All-Star výberu turnaja a podľa direktoriátu turnaja sa stal najlepším útočníkom. V útoku mu spoločnosť robia Rus Vadim Šipačov a ďalší Fín Mikael Granlund. V obrane majú miesto čerstvý majster sveta Mike Matheson a ruský zadák Nikita Zajcev. Do bránky vybrali akreditovaní novinári Fína Mikka Koskinena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok