Richter: Podnikateľské prostredie je dobré, riešiť musíme iné problémy

TA3 TASR
22.5.2016 13:03

Na úrade práce je podľa J. Richtera registrovaných 69-tisíc ľudí. Za poklesom nezamestnanosti, ktorá v apríli 2016 dosiahla úroveň 9,64 %, je predovšetkým vývoj ekonomiky. "Inak by sme také pozitívne výsledky nevykazovali," povedal v našej relácii V politike minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Richter: Podnikateľské prostredie je dobré, riešiť musíme iné problémy
SITA/Marko Erd

Klesajúca nezamestnanosť?

"Dovolím si tvrdiť, že za poklesom nezamestnanosti je systém opatrení. Prvé významné opatrenie bola zmena Zákonníka práce. Ďalšími významnými opatreniami bolo dobré nasmerovanie efektívnych projektov prostredníctvom prostriedkov EÚ. A potom zmeny, ktoré sme urobili v zákone o službách zamestnanosti," poznamenal Richter. Dôležitý je podľa neho aj nový systém na úradoch práce, keď sa v súčasnosti situácia každého jedného nezamestnaného podrobne analyzuje.

Jana Kiššová, slovenská ekonómka a poslankyňa za SaS potvrdila, že nezamestnanosť klesla. Ide podľa nej ale o "sociálne inžinierstvo". "Sú tam napríklad zaradení ľudia pôsobiaci na absolventskej praxi, sú tam ľudia evidovaní ako práceneschopní či na tzv. OČR." Poukazovala rovnako na to, že mnoho ľudí prešlo zo živnosti či z dohody na trvalý pracovný pomer, lebo podmienky boli pre nich čoraz nevýhodnejšie.

"Je tu pokles, ale nie taký o akom hovoria tieto čísla," podotkla. Tvrdí, že vláda umelo vytvára pracovné miesta v štátnej správe. V roku 2014 až 2015 ich podľa Kiššovej malo pribudnúť "enormne viac" ako v minulosti.

"Ak týmito číslami ukazujeme na zvyšovanie počtu pracovných miest, nie je to celkom správe, i keď faktom je, že tam tie pracovné miesta sú, ale niekto ich musí zaplatiť," zhrnula Kiššová, ktorá si myslí, že skôr by mali vznikať pracovné miesta tam, kde sa hodnoty vytvárajú, nie tam, kde sa spotrebovávajú.

Podľa Kiššovej je dôležité vytvárať lepšie prostredie pre súkromný sektor, napríklad menej administrácie, aby "mohli vytvárať hodnoty". Ak pracovné miesta vznikajú v štátnej správe či dotáciami, riešenie je podľa nej dočasné. "Podpora podnikania by nemala byť selektívna, ale organická a udržateľná," podčiarkla.

J. Richter si nemyslí, že prostredie pre podnikateľov je na Slovensku zlé, oponovuje novými prichádzajúcimi investormi. "Je tu dobré podnikateľské prostredie," podotkol. "Toto nie je náš problém. My budeme mať čoskoro iný problém – nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily," upozorňuje minister práce. "Mať investorov, ale žiadnu strednú vrstvu je mimoriadne rizikové," načrtla J. Kiššová. Ak by sa podľa nej odbúrala finančná záťaž a byrokracia, mohlo by to tejto vrstve pomôcť.

40 návrhov opozície

Strana SaS prednedávnom predstavila 40 návrhov na zlepšenie podnikateľského prostredia. "My sme priniesli 40 systémových opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. Nie sú to veľké systémové zmeny, ale dali by sa rýchlo zaviesť a uľahčili by podnikateľom, ale aj bežným občanom, život," povedala Kiššová. Opatrenia z dielne SaS nie sú podľa nej kontroverzné, poslankyňa teda nechápe, prečo vládna koalícia nie je ochotná podporiť ich presadenie v parlamente.

Podľa Richtera obišli rezort, J. Mihál z SaS sa s ním mohol stretnúť. Ak by si opoziční vyžiadali pripomienkové konanie, mali by návrhy podľa ministra väčšie šance. "Každá jedna zmena by mala predchádzať veľmi vážnemu sociálnemu dialógu," podotkol zároveň Richter. Kiššová s nedostatkom dialógu v tomto prípade nesúhlasila, podľa nej existovala diskusia s odborármi aj s ostatnými združeniami.

Šéf MPSVaR však pripustil, že niektoré myšlienky zo súboru opatrení predkladaných stranou Sloboda a Solidarita si súčasná vládna koalícia môže v ďalšom období osvojiť, ale len v kontexte svojich vlastných sociálnych návrhov.

Richter sa vyjadril aj na tému násilného odobratie prváka Marca. Podľa ministra práce sociálna pracovníčka nepochybila a preto ju nemal dôvod trestať. Problémom sú podľa neho nedostatočné kompetencie týchto pracovníčok.

"Nesmie sa to jednoducho opakovať," potvrdil. "Sociálna pracovníčka má právo pripomienkovať, ale nemá právo zasiahnuť do procesu." Pracovníčka by mala mať podľa neho moc prerušiť výkon, ak sa vec nedeje v záujme dieťaťa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok