Podcenili archeologický výskum na pozemkoch Jaguaru v Nitre?

SITA
22.5.2016 11:38

Archeologický výskum na rozsiahlych pozemkoch v Nitre, kde budú stáť výrobné haly automobilky Jaguar Land Rover, netrval dlho. Podľa kompetentných to bolo z dôvodu, že sa tu žiadne významné nálezy nenašli.

Podcenili archeologický výskum na pozemkoch Jaguaru v Nitre?
SITA/Martin Havran

Názory sa líšia

Roman Sabo, konateľ štátnej spoločnosti MH Invest tvrdí, že sa na pozemkoch žiadne významné nálezy nenašli. „V rámci archeologického prieskumu sa našli v niekoľkých lokalitách nejaké nálezy, ktoré ale neboli vyhodnotené ako významné, tým pádom nám bolo umožnené pokračovať ďalej vo výstavbe a v príprave územia.“

Podľa riaditeľa Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre Mateja Ruttkaya je ťažko uveriteľné, že sa za krátke obdobie iba s pár archeológmi preskúmala taká veľká plocha. „Už v septembri sme nielen my, ale aj médiá upozorňovali na to, že na ploche niekoľkých stoviek hektárov, oveľa väčšej ako napríklad automobilky KIA alebo PSA, sa začali veľmi intenzívne zemné práce. Cez médiá kompetentní tvrdili, že ide o hydrogeologický prieskum a archeologický výskum sa ešte iba bude realizovať. Vieme len, že veľmi rýchlo, ešte na jeseň, sa rozsiahle plochy terénne upravili a prekryli vrstvami kameňa,“ povedal Ruttkay.

Archeologický ústav neoslovili

Výskum robila súkromná firma 376 A.D., s. r. o. z Prešova, ktorú si vybral bez súťaže dodávateľ stavby Strabag. Štátnu inštitúciu Archeologický ústav neoslovil nikto napriek tomu, že má najväčší počet archeológov a sídli navyše priamo v Nitre.

„Celá vec sa podľa môjho názoru obišla tým, že sa výskum zaradil pod tzv. hrubé terénne úpravy a tak sa už osobitne nesúťažil dodávateľ výskumu, ale si ho vyberal realizátor hrubých terénnych úprav,“ hovorí Ruttkay.

Licenciu takmer nezískali

Na základe čoho si Strabag vybral práve túto firmu a koľko jej za výskum zaplatil, hovorkyňa Strabagu Edita Novotná neprezradila. Ešte koncom minulého roka vo svojom stanovisku napísala, že firmu vybrali „postupom zodpovedajúcim našim interným predpisom“ a informácia o cene zákazky je dôverná.

Prešovská firma 376 A.D., s. r. o. pritom licenciu na vykonávanie archeologických výskumov takmer nezískala. „Archeologická rada neodporučila licenciu tejto spoločnosti udeliť,“ povedal šéf Archeologickej rady Karol Pieta. Konečné slovo však malo ministerstvo kultúry, ktoré jej licenciu udelilo.

Očakávali zaujímavé výsledky

Na pozemkoch pre výrobné haly sa archeologický výskum skončil, stále však prebieha na ďalších plochách formou sledovania zemných prác pri výkopoch pre inžinierske siete. Dozoruje ho Krajský pamiatkový úrad v Nitre. „Na pozemkoch pre výrobné haly prebehli prvé dve etapy archeologického výskumu – terénna povrchová prospekcia a predstihová sondáž, ktoré boli doplnené sledovaním zemných prác, pričom neboli zistené archeologické nálezy. Ide o plochu asi 150 hektárov,“ uviedol Peter Bisták. Na zvyšnom území robili povrchovú prospekciu, ktorou zistili tri rozsiahle náleziská, na ktorých bude ešte výskum pokračovať.

Podľa Ruttkaya je zvláštne, že sa v centrálnom priestore nič nenašloMohli by ukázať hustotu sond na fotografii“. Archeologický ústav očakával od výskumu v súvislosti s príchodom Jaguara zaujímavé výsledky, pretože množstvo pozoruhodných nálezov našiel v priemyselnom parku už v minulosti, najmä pred výstavbou závodu Sony.„Stále mám pred očami predchádzajúcich japonských investorov, ktorí s obrovskou úctou pristupovali doslova k nálezu každého črepu z doby kamennej, bronzovej či stredoveku. Pojem kultúrne dedičstvo, odkaz predkov im hovoril veľa. Iným však nehovorí vôbec nič,“ zhodnotil Ruttkay.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok