Prvý výsluch Abdeslama bol krátky, odmietol hovoriť

TA3 ČTK
20.5.2016 12:05

Salah Abdeslam, ktorý je podozrivý z prípravy minuloročných parížskych atentátov, odmietol na prvom vypočutí pred francúzskymi sudcami vypovedať.

Na transport dohliadal vrtulník

Abdeslam dorazil z väznice Fleury-Mérogis stojacej južne od francúzskej metropoly pred súd v policajnom konvoji, na ktorého pohyb dohliadal vrtuľník. Sudcovia chceli nielen objasniť Abdeslamovu úlohu v atentátoch, ale taktiež vniesť jasno do niektorých doteraz zahmlených momentov celej akcie.

Podľa vyšetrovateľov mohla byť tragická bilancia útokov ešte vyššia, keby dvadsaťšesťročný obyvateľ neblaho vychýrenej bruselskej štvrti Molenbeek na poslednú chvíľu necúvol zo svojho vlastného samovražedného výbuchu.

Advokát: Vypovedať bude neskôr

"Nesľubujem si od toho veľa. Nech mi nikto nehovorí, že nevedel o útokoch, ktoré sa stali v Bruseli 22. marca. A keď bol pár dní predtým vypočúvaný v Belgicku, nič nepovedal," povedal podľa denníka Le Figaro zástupca niekoľkých rodín obetí Jean Reinhart. Podľa Abdeslamovho advokáta bude jeho klient vypovedať neskôr.

Syna marockých prisťahovalcov Abdeslama zadržala belgická polícia 18. marca v Bruseli, kde štyri dni potom zabila trojica džihádistov na letisku a v metre 32 ľudí. Do Francúzska bol vydaný 27. apríla. Francúzska prokuratúra následne jediného preživšieho z parížskych útokov obvinila z členstva v teroristickej organizácii, z vrážd, z únosu a z držania výbušnín a zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok