Malé dievča uteká z vojnou zničeného Západu, video sa stalo hitom

TA3
21.5.2016 09:57

Život detského utečenca je krutý. Čelí hladu a zlému počasiu, hrozí mu obťažovanie ale aj smrť. Nezisková organizácia sa pokúsila zmeniť náš pohľad na bezmenné masy migrantov, ktoré prúdia do Európy a vytvorila kontroverzné video, ktoré sa na vec pozerá z opačnej strany. Jeho hrdinka je biela a uteká zo Západu.

Malé dievča uteká z vojnou zničeného Západu, video sa stalo hitom
Youtube/SaveTheChildren

Stratí matku aj brata

Medzinárodná nezisková organizácia Save the Children sa snažila pritiahnuť pozornosť verejnosti k utečeneckej otázke a preto vytvorila videoklip, v ktorom zachytila život malej Lily po tom, čo sa Británia ocitla vo fiktívnej vojne.

V záberoch vidíme, aký neúprosný život zažíva malá Britka, ktorá s matkou žije v tábore a čelí bombardovaniu. Jedinou nádejou je únik do bezpečia pevninskej Európy na vratkom člne.

Matka zistí, že pre ňu už nie je miesto, a preto prenechá miesto svojim dvom deťom. Nasleduje záber na nebezpečnú plavbu, ktorá takmer končí tragicky. Lily prežije, pomáha svojmu mladšiemu bratovi, v cieľovej krajine však zostávajú rozdelení, pretože bratovi nájdu novú rodinu.

Biele dievča ako ťahák

Sugestívne video o osude malého dievčaťa využíva zámenu lokalít a reálií. V Save the Children chceli ukázať, ako by to vyzeralo, keby utečenkou bolo britské dievča, a nie Sýrčanka a neutekalo by sa zo zbombardovaného Aleppa, ale zo zničeného Londýna.

Biele britské dieťa sa stalo kľúčovým protagonistom, ktorému sa podarilo pritiahnuť pozornosť. "Vedeli sme, že divák nebude očakávať, že ulice Londýna zničí vojna a deti budú nútené stať sa utečencami. Tento kontrast urobil z problému záležitosť týkajúcu sa viac ľudí, ktorí teraz nežijú vo vojnovej zóne," vysvetlil kreatívny zámer Jess Crombie z neziskovky.

Príbeh vystavali na základe reálnych príbehov malých utečencov, ktorým pomáha organizácia v Európe aj na Strednom východe. Scéna na mori odkazuje na situáciu, keď po nebezpečnej plavbe na vratkých lodiach zostávajú na pobreží aj obete. Od septembra minulého roka sa utopilo 340 detských utečencov, čo znamená v priemere dve deti za deň.

Na margo kampane však zazneli aj kritické komentáre. "Ako keby sa nás utečenecká kríza týkala len keď je dieťa biele a hovorí po anglicky," vyjadrila sa mediálna konzultantka Heidi Moore. Podľa nej práve toto propagačné video od nás vzďaľuje osudy skutočných sýrskych utečencov. Upozornila, že Sýrčania prichádzajú z modernej rozvinutej spoločnosti a často majú vysoké vzdelanie. Považujem ich však za príliš „iných“.

Skutočnosť je desivejšia

Opačný názor má sýrsky utečenec Šadi Martini, ktorý teraz žije v USA. "Keď som to videl, hneď som mal asociácie s minulosťou. Skutočnosť je omnoho desivejšia, ako to, čo sa ukazuje vo videu," tvrdil pre americký rozhlas NPR. Priznal, že keď hovoril o svojich zážitkoch, veľa ľudí si myslelo, že preháňa

Podobný spôsob rozprávania príbehu utečenky si vybrala nezisková organizácia aj pred dvomi rokmi. Video zachytávalo rok života rovnakého dievčaťa, od oslavy narodenín v mieri až po situáciu, keď sa najväčšia európska metropola stala nebezpečným miestom. Divákov aj na prvýkrát zaujala kreatívna paralela: To, čo sa deje ľuďom v Sýrii, sa môže stať aj Londýnčanom.

Deje sa to, len nie tu

Prvé video malo viac ako 50 miliónov zobrazení na Youtube a stal sa virálnym hitom. Video z roku 2014 sa končilo posolstvom: „Len preto, že sa to nedeje tu, neznamená to, že sa to nedeje.“ Vďaka tomuto videu sa podarilo organizácii vyzbierať viac peňazí a získať si rozsiahlu medzinárodnú pozornosť. Ich nový propagačný klip posúva motto ešte ďalej: „Deje sa to teraz, deje sa to tu.“

Keď malí utečenci po dlhej a nebezpečnej ceste dosiahnu svoju cieľovú krajinu, problémy sa nekončia. Mnohí z nich trpia traumatickými stavmi, depresiami a nespavosťou. Oficiálne záznamy tiež ukazujú, že veľa detských utečencov, tak ako Lily, cestuje bez rodičov.

Len za minulý rok sa bez sprievodu dostalo do Európy 96-tisíc detí pod 18 rokov. Bolo to trikrát viac, ako v predchádzajúcom období. Drvivá väčšina týchto detí prichádza z Afganistanu, potom nasleduje Sýria, Somálsko, Eritrea a Irak. Najviac osamelých detí doteraz prijalo Švédsko.

Save the Children vyzýva na medzinárodný záväzok, ktorý by zabezpečil školské vzdelávanie detských utečencov. Správa charitatívnej spoločnosti s názvom „New deal for refugees“ (Nový údel pre utečencov) hovorí, že žiadne dieťa by nemalo zostať bez školy dlhšie ako mesiac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok