Fico prvýkrát po operácii vystúpil s prejavom, do kúpeľov asi nejde

TASR
18.5.2016 15:32

Premiér Robert Fico prvýkrát po operácii srdca vystúpil na verejnosti s prejavom. Prihovoril sa účastníkom snemu Združenia miest a obcí Slovenska v bratislavskej Inchebe. Šéf kabinetu opäť viedol aj rokovanie vlády.

Fico prvýkrát po operácii vystúpil s prejavom, do kúpeľov asi nejde
SITA/Marko Erd

Premiér ostáva pod lekárskym dohľadom

Podľa podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka premiér na rehabilitáciu do kúpeľov zrejme nenastúpi. "Osobne si myslím, že toto moje odporúčanie, aj odporúčanie lekárov, nebude vypočuté," uviedol Kaliňák po zasadnutí vlády.

Priblížil, že Fico aj naďalej rehabilituje pod dozorom lekárov a snaží sa vrátiť čo najrýchlejšie do pracovného procesu. "Verím, že chce byť stopercentne pripravený na prevzatie predsedníctva Slovenskom v Rade EÚ," doplnil. Fica prepustili 1. mája z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Naďalej je pod dohľadom odborníkov. Ficovi operoval srdce prednosta a primár kardiochirurgie Michal Hulman s tímom. O aký zákrok išlo, doteraz oficiálne nepotvrdili.

Prejav na sneme ZMOS

Viac hovoriť o dobrých veciach i úspešných ľuďoch, skutočných celebritách, ktoré pracujú na úrovni samospráv a majú výsledky. To je jedna z úloh, ktoré si v aktuálnom volebnom období kladie premiér Robert Fico. Vo svojom vôbec prvom oficiálnom prejave po hospitalizácii to uviedol pred delegátmi a hosťami 27. snemu Združenia miest a obcí Slovenska.

Fico prisľúbil urobiť maximum pre udržanie dobrých vzťahov s predstaviteľmi samospráv. "ZMOS bude mať naďalej u mňa vždy otvorené dvere," zdôraznil. "Chcem ponúknuť solídnosť, zodpovednosť i profesionalitu pri hľadaní riešení a najmä základnú pracovnú metódu – otvorený dialóg," uviedol Fico.

Premiér vyzdvihol fakt, že sa vláde podarilo dodržať sľuby, ktoré pred rokom osobne deklaroval pred delegátmi snemu ZMOS. Pripomenul zvýšenie limitu pre povinnosť uskutočniť verejné obstarávanie pri podlimitných zákazkách či zvýšenie právomoci pri menovaní riaditeľov škôl.

Prvá dobrá skúsenosť z Kežmarku

Osobitne premiér poukázal na zvýšenie podielu z príjmov z dani fyzických osôb pre samosprávy na 70 percent: "Vďaka tomu získali samosprávy v prvých mesiacoch tohto roka o takmer 77 miliónov eur viac, čo je potvrdením, že toto rozhodnutie posilňuje obecné pokladnice." Poukázal na úlohy v najbližšej budúcnosti. "Čaká nás diskusia v oblasti politiky zamestnanosti, čaká nás práca na stavebnom zákone a téma čerpania eurofondov. Tu ste nám výrazne pomohli," poznamenal.

Prisľúbil, že vláda bude naďalej podporovať kapacitné rozširovanie materských škôl i možnosti nájomného bývania. Za mimoriadne dôležitú považuje prácu pri realizácii zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov. "Sme pripravení rozsah tohto zákona rozšíriť tam, kde to budeme považovať za správne," upozornil premiér.

Uviedol, že už teraz existuje prvá dobrá skúsenosť z okresu Kežmarok, vďaka prijatiu prvého operačného akčného plánu. "Ak sa nám toto podarí i v ďalších okresoch, ktoré sú charakterizované v zákone, tieto okresy výraznú pomoc štátu a vlády nepochybne pocítia," uviedol Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok