Za slová o diktatúre Putinovho druhu poslal Kaczyński Clintona k lekárovi

TASR
17.5.2016 22:48

Maďarsko aj Poľsko reagujú na ostrú kritiku bývalého prezidenta Spojených štátov Billa Clintona. Ten vyhlásil, že obe krajiny si miesto demokracie zvolili skôr diktatúru Putinovho druhu. Lídri oboch štátov exprezidentovi nič nedarovali a vrátili mu ostrý úder.

Urážať Maďarov si nemôže dovoliť nikto, ani Bill Clinton, vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na víkendové slová exprezidenta USA. Podľa maďarského spravodajského servera Index.hu Clinton v prejave v rámci prezidentskej kampane svojej manželky Hillary nečakane hovoril o Maďaroch a Poliakoch. Tí by podľa exprezidenta bez Spojených štátov a studenej vojny neboli slobodní. Teraz sa však rozhodli, že s demokraciou je príliš mnoho problémov, preto chcú diktatúru Putinovho druhu.

"Slobodu Maďarska si vybojovali Maďari - desaťtisíce Maďarov obetovalo svoje životy za slobodu. Je neprijateľné takto podceňovať boj maďarského ľudu za slobodu," reagoval Szijjártó. Šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že zrejme aj Clinton vie, že Maďari rozhodli o svojej budúcnosti v slobodných parlamentných voľbách. "Je možné, že rozhodnutie Maďarov sa Billovi Clintonovi nepáči, to však nie je dôvodom, aby ich bývalý americký prezident takto urážal," podčiarkol Szijjártó.

Ešte tvrdšia reakcia prišla zo strany Poľska. Šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť a bývalý premiér Jarosław Kaczyński sa vyjadril, že ak niekto pochybuje o demokracii v Poľsku, indikuje to príznaky, že by sa mal nechať vyšetriť lekármi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok