Rusi zdolali Švédov, vo štvrťfinále vyzvú Nemcov

TASR SITA
17.5.2016 21:46

Domáci reprezentanti zvíťazili nad Švédmi s prehľadom 4:1 v záverečnom stretnutí moskovskej základnej A-skupiny na hokejových majstrovstvách sveta v Rusku.

Rusi zdolali Švédov, vo štvrťfinále vyzvú Nemcov
SITA/AP

V druhej polovici prvej tretiny dvakrát udrela tretia útočná formácia "zbornej": najprv Jevgenij Dadonov a po ňom Artemij Panarin. V úvode prostrednej časti hry kapitán tímu Pavel Daciuk zvýšil na 3:0, štvrtý gól pridal v polovici duelu Roman Ľubimov.

Severania v úvode poslednej tretiny už iba znížili v presilovej hre zásluhou obrancu Mattiasa Ekholma. Jedným z dvojice hlavných rozhodcov bol Slovák Jozef Kubuš. Rusi ako druhý tím v konečnej tabuľke "áčka" budú vo štvrťfinále šampionátu čeliť Nemcom, na Švédov čakajú obhajcovia titulu z Kanady.

A-skupina (Moskva):

Rusko - Švédsko 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)

Góly: 15. Dadonov (Panarin, Šipačov), 18. Panarin (Šipačov, A. Marčenko), 22. Daciuk (Zajcev), 30. Ľubimov (Moziakin, Daciuk) - 42. Ekholm (A. Larsson, Wennberg) Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš (SR), Rantala (Fín.) - Chartrand-Piche (Kan.), McIntyre (USA)

Zostavy:

Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Čudinov, Belov, Marčenko, Zajcev, Orlov - Širokov, Kuznecov, Ovečkin - Sannikov, Dacjuk, Moziakin - Dadonov, Šipačov, Panarin - Ľubimov, Kalinin, Telegin

Švédsko: Markström – Larsson, Gustafsson st., Ekholm, Fransson, Fantenberg, Gustafsson ml., Lindholm – Omark, Backlund, Ericcson – Nyquist, Wennberg, Burakovsky – Klasen, Sundström, Ritola - Norman, Sjögren, Lundberg - Rosen

rusi-dva_0a000002-6dee-6177.jpg

Priebeh hry:

"Zborná" sa vo vypredanej hale od začiatku pustila do ofenzívny a v podstate celé prvé dejstvo tlačila súpera. Ten dokázal veľkému náporu odolávať a mal aj šťastie, keď už v 2. minúte Šipačov spálil tutovku a v 11. pokazil Ľubimov prečíslenie troch na jedného. Bezgólový stav vydržal do 15. minúty, keď predviedli Rusi rýchlu a šikovnú akciu s nešikovným zakončením.

Dadonov dostal krížnu prihrávku na pravý kruh, puk síce trafil veľmi zle, no ten aj tak dokázal zapadnúť za Markströmov chrbát - 1:0. V 18. minúte už prečíslenie 3 na 1 domáci zvládli, Šipačov krížom cez pásmo nabil Panarinovi a ten nedal brankárovi šancu - 2:0. V závere tretiny zachránil Markström po strele Širokova. V 22. minúte však kapituloval tretíkrát.

Pri hre 4 na 4 prišla strela od modrej, ktorú dorazil do siete pohotový Dacjuk. "Červená mašina" neubrala na obrátkach a v polovici zápasu viedla o štyri góly. Mozjakin pred brankárom zvolil nezištnú prihrávku Ľubimovovi a ten mal pred sebou už len odkrytú bránku. Po tomto góle Rusi na pár minút poľavili a prácu mal aj Bobrovskij, no Švédi si žiadne tutovky nevypracovali.

V poslednej minúte dejstva sa pred Markströmom ocitol voľný Moziakin, no bekhendový blafák mu nevyšiel. "Tri korunky" zaznamenali čestný gól počas presilovky na začiatku tretej tretiny. Larson nabil Ekholmovi a ten prestrelil Bobrovského - 4:1. Gól domácich akoby utlmil, zápas mali stále pod kontrolou, no stratil vysoké ofenzívne tempo. Do konca už gól nepadol a tak sa z triumfu tešili domáci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok