NDS otvorila cenové ponuky, najlacnejší obchvat Prešova ponúkla Skanska

SITA
17.5.2016 16:45

Najlacnejšiu ponuku na výstavbu juhozápadného obchvatu Prešova na diaľnici D1 predložilo združenie okolo spoločnosti Skanska, a to 356 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

NDS otvorila cenové ponuky, najlacnejší obchvat Prešova ponúkla Skanska
SITA/Viktor Zamborský

V Prešove postavia aj tunel

V Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. otvárali cenové ponuky v troch diaľničných tendroch. Združenie okolo spoločnosti Eurovia, ktorého členom je napríklad aj Doprastav, chce najlacnejšie postaviť juhozápadný obchvat Prešova na D1, a to za 356 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Ako informoval portál Denníka N, spoločnosť Skanska dala štátu najnižšiu ponuku v hodnote 197 mil. eur bez dane na stavbu časti D1 pri Košiciach v úseku Budimír - Bidovce.

Úsek D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec chce postaviť spoločnosť Strabag v konzorciu so spoločnosťami Porr a Hochtief za najnižšiu cenu 239 mil. eur. Odhadované stavebné náklady na výstavbu uvedených troch úsekov v dĺžke 28 kilometrov boli 778 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, súhrn navrhnutých najnižších cien dosahuje 798 mil. eur.

NDS vyhlásila užšie súťaže na výstavbu spomínaných troch diaľničných úsekov ešte vlani v máji a júni. Predpokladaná cena výstavby úseku D1 Prešov, západ - juh (7,9 kilometra) bola 369,51 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (443,41 mil. eur vrátane dane) a práce sú plánované na štyri roky. Súčasťou úseku bude aj vyše dvojkilometrový dvojrúrový tunel Prešov.

Práce sa majú začať tento rok

Odhadované náklady na zhotovenie D1 Budimír - Bidovce (14,4 km) predstavovali 209,4 mil. eur bez dane (251,28 mil. eur vrátane dane) a práce by mali trvať tri roky. Predpokladaná cena výstavby D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec (5,7 km) bola 199,12 mil. eur bez dane (238,94 mil. eur vrátane dane), práce sú plánované na štyri roky.

Všetky tri diaľničné projekty majú byť financované z peňazí Európskej únie a zo štátneho rozpočtu cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020. Diaľničiari plánovali začať výstavbu úsekov D1 a D3 do konca minulého roka, ale súťaže sa pre námietky uchádzačov proti vylúčeniu predĺžili. Úrad pre verejné obstarávanie námietky zamietol, resp. konanie o nich zastavil. Po uzavretí tendrov a podpísaní zmlúv s vybranými uchádzačmi by sa práce mali začať v tomto roku a skončiť v rokoch 2019 a 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok