Česi víťazom A-skupiny, Švajčiarov poslali domov

TASR SITA
17.5.2016 13:57

Hokejisti Česka si zabezpečili prvenstvo v základnej A-skupine na 80. MS v Rusku. V utorňajšom predpoludňajšom dueli vyhrali nad Švajčiarskom 5:4 a definitívne tak "Helvétom" zahatali cestu do štvrťfinále šampionátu.

Česi víťazom A-skupiny, Švajčiarov poslali domov
SITA/AP

Švajčiari potrebovali na prienik medzi elitnú osmičku vyhrať za tri body, aby na štvrtej priečke predbehli Dánsko. Česi majú na konte 18 bodov a ako víťaz A-skupiny narazia vo štvrťfinále na štvrtý tím z B-skupiny USA.

A-skupina (Moskva):

Česko - Švajčiarsko 5:4 (1:1, 1:0, 3:3)

Góly: 17. Birner (Kempný, Řepík), 25. Kašpar (z tr. str.), 42. Zaťovič, 50. Zohorna (Kousal, Kolář), 55. Jordán - 12. Hollenstein (Andrighetto, Schäppi), 46. Moser (du Bois, Trachsler), 56. Schneeberger (Moser, Hofmann), 60. Andrighetto (Hollenstein). Rozhodcovia: Björk (Švéd.), Piechaczek (Nem.) - Otmachov (Rus.), Šefčík (SR), vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0.
Česko: Francouz – Jeřábek, Jordán, Kolář, Šimek, Kempný, Kundrátek, Doudera – Červenka, Plekanec, Pastrňák – Birner, Kovář, Řepík – Kašpar, Zaťovič, Kousal – Filippi, Faksa, Jarůšek – Zohorna
Švajčiarsko: Berra – Diaz, Blum, Geering, du Bois, Weber, Marti, Schneeberger, Grossmann – Niederreiter, Trachsler, Moser – Ambühl, Hofmann, Walser – Schäppi, Hollenstein, Andrighetto – M. Wieser, Walker, D. Wieser.

Priebeh zápasu:

Česi síce vstúpili do zápasu vo veľkom štýle a v úvodných minútach zvierali súpera v jeho obrannom pásme, inkasovali ale ako prví. V 12. minúte Andrighetto po zlom striedaní Čechov skvelým pasom poslal do úniku Hollensteina a ten našiel medzeru medzi betónmi Francouza - 0:1.

Povzbudení Švajčiari sa vzápätí opäť tlačili do útoku, ale pribrzdilo ich vylúčenie du Boisa a favorit nedovolený zákrok potrestal vyrovnaním. Presne tri minúty pred prvou sirénou po veľkom tlaku Birner tečoval strelu Kempného od modrej za chrbát Berru a upravil skóre prvej časti na 1:1. Aj druhú tretinu odštartovali lepšie Česi, na druhej strane ale Andrighetto trafil hornú žŕdku bránky Francouza.

Už o chvíľu neskôr švajčiarsky obranca Diaz v úniku fauloval Kašpara a ten z nariadeného trestného strieľania poslal Česko v 25. minúte do náskoku 2:1. Český tím na ľade dominoval herne i strelecky, no vyrovnanie mal v 34. minúte na hokejke Niederreiter - po sóle jeho strelu zblízka Francouz vyrazil ramenom.

Hneď v úvode tretej tretiny sa Česi dostali už do dvojgólového náskoku, keď sa po buly zmocnil puku Zaťovič a prudkou strelou prekvapil Berru - 3:1. Švajčiari opäť zdramatizovali duel v 46. minúte, strelu Du Boisa doklepol do siete Moser. Českí hokejisti si ale triumf nenechali vziať, definitívne ich do pohody poslal gólom na 4:2 desať minút pred koncom vydarenou strelou Zohorna.

Švajčiari ešte zariskovali, v presilovke v čase 53:41 odvolali brankára, no z hokejky Jordána inkasovali piaty gól. Presné zásahy Schneebergera a Andrighetta v záverečnej päťminútovke iba korigovali prehru Švajčiarska, na vyrovnanie im už čas nezostal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok