Časť asýrskych kresťanov na Slovensku nevydržala, vrátili sa domov

TA3 SITA
17.5.2016 10:50

Viacerí asýrski kresťania, ktorí prišli v decembri na Slovensko z Iraku, sa vrátili domov. Zo skupiny 149 kresťanov sa ich domov do Iraku vrátilo údajne viac ako dvadsať.

Dôvodom je vraj odlišnosť kultúr a smútok za domovom. Pri rozhodovaní návratu celých rodín zavážil fakt, že rodiny držia spolu. To znamená, keď sa jeden člen alebo hlava rodiny rozhodne, že sa chce vrátiť, ide späť celá rodina.

Skupina 149 asýrskych kresťanov priletela z Iraku na Slovensko 10. decembra 2015. Na Slovensko prišlo 25 kresťanských rodín, medzi ktorými boli dospelí muži, ženy, deti aj starší ľudia. Ide o prvú a jedinú skupinu utečencov, ktorú Slovensko prijalo.

Kresťania, ktorí prišli na Slovensko, pochádzajú z Asýrie. Ide o oblasť Iraku pri meste Mósul, ktoré obsadil takzvaný Islamský štát a kresťanov z neho vyhnal. Kresťania po prílete na Slovensko vládnym špeciálom boli ubytovaní v záchytnom tábore v Humennom. V marci boli presťahovaní do Nitry a jej okolia. 

Integráciu kresťanov zabezpečuje občianske združenie Pokoj a dobro v spolupráci s cirkvou pod dohľadom migračného úradu ministerstva vnútra. Prijatie kresťanských rodín bolo súčasťou dobrovoľného príspevku Slovenska k riešeniu migračnej krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok