Kanaďania späť na čelo B-skupiny, zdolali Francúzov

TASR SITA
16.5.2016 19:41

Kanadskí hokejisti nedopustili senzáciu ani v pondelňajšom dueli MS, keď zdolali Francúzsko 4:0. Po vlažnom začiatku našli správny rytmus a outsidera dorazili v herne jednoznačnej tretej tretine.

Kanaďania späť na čelo B-skupiny, zdolali Francúzov
SITA/AP

Pomohli Slovákom aj Nemcom

Na dlhodobých hokejových turnajoch to zavše tak býva, že najlepší pomôžu tým slabším víťazstvom nad papierovo ešte slabšími. Niečo na tento spôsob predviedli v pondelok popoludní v rámci svetového šampionátu v Petrohrade obhajcovia titulu z Kanady. "Javorové listy" triumfom nad Francúzmi svojho súpera nielenže vyradili z hry o štvrťfinále, ale zároveň zabezpečili postup do najlepšej osmičky Nemcom a pomohli aj Slovákom.

Minimálne v tom, že svoje bytie či nebytie na turnaji majú Cígerovi zverenci už len vo svojich rukách. Ak v utorok zdolajú za 3 body Američanov, pôjdu do moskovského štvrťfinále. Francúzi však z toho nadšení nie sú.

"Výsledok 4:0 nie je pravdivým zrkadlom tohto zápasu. Myslím si, že sme hrali lepšie ako ukazuje konečný stav. V oslabení sme napríklad inkasovali až v jeho závere, lebo sme už boli unavení z tlaku súpera. Toto sú presne veci, z ktorých sa treba poučiť,“ uviedol francúzsky útočník Pierre-Édouard Bellemare.

B-skupina (Petrohrad)

Kanada - Francúzsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Góly: 9. Stone (Hall, McDavid), 36. Duchene (Perry, Ellis), 44. Scheifele (Stone, Marchand), 55. Perry (O'Reilly, Gallagher). Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Öhlund (Švéd.) - Kilian (Nór.), Suominen (Fín.), vylúčení: 2:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

zostavy:
Kanada: Pickard – Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Dumba, Matheson – Stone, Scheifele, Marchand - Perry, Brassard, Hall – Duchene, McDavid, Domi - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Reinhart
Francúzsko: Quemener - Auvitu, Moisand, Beron, Dieude Fauvel, Janil, Raux - Fleury, Bellemare, S. Treille - Bertrand, Lamperier, Perret - Desrosiers, Ritz, Claireaux - Berthon, T. da Costa, Meunier - Bozon

Francúzi hrali obetavo

Kanada vstúpila do stretnutia premiérovo s obrancom Ellisom vcelku vlažne. Francúzi ju "hrýzli" a najmä v prvej tretine viackrát hrozili pred Pickardom. Aj keď to obhajcom titulu nešlo úplne podľa predstáv, so skórovaním napokon nemali problém, čo v 9. minúte potvrdil Stone. Nový muž v kanadskej defenzíve Ellis zatiahol na začiatku druhú tretiny ručnú, Bertrand však nariadené trestné strieľanie nepremenil. Francúzi hrali obetavo aj agresívne smerom dopredu, no vyprodukovali len malé množstvo striel.

Z druhého gólu Duchena sa síce "Les Bleus" ešte otriasli, ale po prestávke ich tretím zaklincoval Scheifele. Sympatická francúzska snaha nepriniesla zníženie, naopak kanadská pohoda potvrdenie ďalšieho triumfu, ktorý zavŕšil Perry.

hlasy po zápase:

Calvin Pickard, brankár Kanady: "Všetkých šesť zápasov sme odohrali veľmi dobre a v každom sme sa snažili zlepšiť. Vieme, že Fíni budú náročný súper, ale je to ďalší krok, ktorý musíme zvládnuť na našej ceste za medailou."

Pierre-Edouard Bellemare, útočník Francúzska: "Výsledok 4:0 nezodpovedá dianiu na ľade. Podali sme lepší výkon, než ukazuje skóre. Kanada hrala nátlakovo a skórovala na konci našich presiloviek v momentoch, keď sme boli unavení. Sú to veci, z ktorých sa môžeme do budúcnosti poučiť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok