Súčasťou osláv výročia narodenia Karola IV. je najväčší český poklad

TA3 TASR
15.5.2016 10:13

V Českej republike vyvrcholili oslavy 700. výročia narodenia českého kráľa a rímskeho cisára Karola IV. Po celej krajine sa pri tejto príležitosti konalo množstvo spomienkových podujatí.

Karol IV. bol českým kráľom v rokoch 1346–1378 a dodnes patrí medzi najznámejších a najuznávanejších českých panovníkov. Tamojšia historiografia ho tradične označuje titulom Otec vlasti. Okrem iného sa zaslúžil o založenie pražskej Karlovej univerzity, o stavbu kamenného Karlovho mostu v Prahe a o výstavbu hradu Karlštejn.

Jedným z vrcholov osláv bola bohoslužba v pražskej Katedrále svätého Víta, na ktorej vystúpil s príhovorom český prezident Miloš Zeman. Medzi účastníkmi bol aj lichtenštajnský dedičný princ Alois, luxemburský vojvoda Henrich I. a monacké knieža Albert II. Omšu slúžil pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka. V spojitosti s oslavami budú vo Vladislavskej sále Pražského hradu od nedele na dva týždne vystavené pre verejnosť české korunovačné klenoty vrátane svätováclavskej koruny.

Stovky ľudí zavítali na hrad Karlštejn, medziiným aj český premiér Bohuslav Sobotka a bavorský premiér Horst Seehofer s rodinami. Obaja politici mali otvoriť aj česko-bavorskú výstavu venovanú Karlovi IV. vo Valdštejnskej jazdiarni v Prahe. V pražských Letenských sadoch vyvrcholil koncertom dlhodobý projekt s názvom "Karel je King", ktorý pripravil Český rozhlas. V rámci akcie, ktorú má sprevádzať veľkolepá svetelná a laserová šou, vystúpia viaceré známe kapely a diskdžokeji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok