Assange už nie je sám, na ambasádu mu poslali mačiatko

ČTK
10.5.2016 16:48

Aby sa necítil na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne osamelo, dostal Julian Assange od svojich detí mačiatko. Informovala o tom agentúra AP. Zakladateľ servera WikiLeaks žije na zastupiteľskom úrade juhoamerickej krajiny v Británii už od roku 2012.

Assange už nie je sám, na ambasádu mu poslali mačiatko
SITA/AP

Mačku dostal Assange ako darček. Meno zatiaľ nemá, ale má už vlastný twitterový účet. Assange sa na ekvádorské veľvyslanectvo uchýlil pred štyrmi rokmi pre obavy, že ho Londýn vydá do Švédska, kde čelí obvineniu zo znásilnenia.

Assange všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že v pozadí je len snaha vydať ho justícii Spojených štátov, ktorých tajnú vládnu dokumentáciu server WikiLeaks zverejnil. Projekt WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov. Veľký rozruch spôsobil v roku 2010, keď sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku či v Afganistane.

WikiLeaks zverejnil približne  štvrť milióna tajných dokumentov, ktoré mapujú fungovanie americkej diplomacie od roku 1966 do roku 2010. Okrem iného obsahujú aj dôvernú komunikáciu viac ako 270 zastupiteľských úradov USA po celom svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok