Pred 75 rokmi sa odohrala jedna z najzáhadnejších udalostí 2. svetovej vojny

ČTK
9.5.2016 10:08

Bola to jedna z najzáhadnejších udalostí 2. svetovej vojny a rôzne špekulácie vyvoláva dodnes. Pred 75 rokmi, 10. mája 1941, odletel ríšsky minister a zástupca nacistického vodcu Adolfa Hitlera Rudolf Hess do Anglicka, kde bol zajatý.

Pred 75 rokmi sa odohrala jedna z najzáhadnejších udalostí 2. svetovej vojny
TASR

Misia na vlastnú päsť

Pri svojej tajnej misii, podniknutej na vlastnú päsť, sa chcel údajne spojiť so zástupcami britskej protichurchillovskej opozície a vyjednať s nimi mier, ktorý by ukončil prebiehajúcu vojnu s Nemeckom. Podľa Hessovho návrhu by Londýn výmenou za udržanie svojho svetového impéria ponechal Berlínu nadvládu v kontinentálnej Európe.

Oba štáty by si tým navyše uvoľnili ruky k spoločnému budovaniu hrádze proti boľševizmu, ktorý sa šíril z Ruska. Hessa bezprostredne po svojom zoskoku padákom neďaleko Glasgowa zadržali a v norimberskom procese v roku 1946 odsúdili ako vojnového zločinca na doživotie.

Mal dvojníka?

V roku 1987 spáchal v 93 rokoch samovraždu v spojeneckom väzení Spandau v Berlíne, v ktorom od polovice 60. rokov zostával ako jediný väzeň. Neonacisti z celej Európy ho považujú za hrdinu a každoročne 17. augusta, kedy pripadá výročie jeho smrti, organizujú spomienkové akcie. Neslávne preslávené je nim najmä bavorské mestečko Wunsiedel, kde je Hess pochovaný.

Asi najodvážnejšia, avšak veľmi populárna teória znie, že spandavským "väzňom číslo sedem" vôbec nebol Hess, ale jeho dvojník. Toho buď do Škótska poslali Nemci (výmenou za Hessa, ktorého v skutočnosti zostrelila Luftwaffe), alebo ho "dodali" Briti potom, čo "pravý" Hess zomrel za vojny pri nehode.

Túto teóriu navyše podporujú aj skutočnosti, že si Hess po svojom uväznení nič nepamätal, hovoril z cesty, nespoznával známe tváre a dlhé roky odmietal návštevy svojich príbuzných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok