Slovenský veslár Lukáš Babač je majstrom Európy

TA3 SITA
8.5.2016 15:35

Slovenský reprezentant Lukáš Babač si na majstrovstvách Európy vo veslovaní v nemeckom Brandenburgu vybojoval premiérový titul. Po piatkovom suverénnom postupe z 2. miesta v rozjazde a sobotňajšom triumfe v semifinále nenašiel premožiteľa ani v nedeľňajšej finálovej jazde mužského skife ľahkých váh.

Zvíťazil o dve sekundy

Ako obhajca minuloročného striebra z poľskej Poznane pri neúčasti lanského šampióna Pierra Houina z Francúzska naplnil na dráhe jazera Beetzsee papierové predpoklady v neolympijskej disciplíne, v ktorej vlani ovládol seriál Svetového pohára. Babač v A-finále, v ktorom sa rozhodovalo o konečnom umiestnení na 1. - 6. priečke, postupne stupňoval svoj výkon. Na úvodnom medzičase po 500 m bol ešte tretí, po polovici dvojkilometrovej trate sa posunul na 2. priečku a do záverečnej päťstovky išiel s tesným náskokom.

Člen VK Sĺňava Piešťany napokon zvíťazil o vyše dve sekundy pred Nemcom Konstantinom Steinhübelom a tretí Rajko Hrvat zo Slovinska (aj pred rokom bol na ME 3.) zaostal už o viac ako tri sekundy. Pre Babača je úspech z kontinentálneho šampionátu povzbudením pred blížiacou sa olympijskou kvalifikáciou vo švajčiarskom Luzerne, kde sa pokúsi vybojovať miestenku do Ria de Janeiro v klasickom skife.

Náročné podmienky

"Moje ciele boli najvyššie, z majstrovstiev Európy som chcel minimálne medailu a zároveň som chcel zabojovať o zlato. Nebolo to ľahké, ale finále prebehlo hladšie, ako som čakal. Titul som si vybojoval v náročných podmienkach, na ktoré som sa pred šampionátom aj pripravoval. Najbližšie sa pokúsim uspieť v olympijskej kvalifikácii, v nasledujúcich týždňoch tomu podriadim všetko," uviedol spokojný Babač.

Tridsaťjedenročný Piešťanec premenil v Brandenburgu svoj deviaty štart na ME na štvrtý cenný kov - premiérovo najcennejší. Z kontinentálneho vrcholu má teraz už štyri medaily - zlato z roku 2016 v skife ľahkých váh, striebra z roku 2008 v "ťažkom" skife, z roku 2015 v skife ľahkých váh a bronz z roku 2010 tiež v skife ĽV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok