Zoznam povinnej literatúry prehodnotia, vraj si to žiada verejnosť

TA3 TASR
6.5.2016 13:28

Kniha jedného z najvýznamnejších novodobých slovenských spisovateľov Petra Pišťanka je stále predmetom kritiky kresťanských združení. Je vraj vulgárna a deformujúca. Po rokovaní s ministrom školstva Petrom Plavčanom sa zoznam povinnej literatúry pre školákov opäť prehodnotí.

Pišťanka opäť prehodnotia

Komisia na ministerstve školstva sa bude opätovne zaoberať knihou Petra Pišťanka a Dušana Taragela Sekerou a nožom, ktorú žiadali stiahnuť zo zoznamu povinnej literatúry pre stredné školy Združenie katolíckych škôl Slovenska a taktiež prešovský arcibiskup Ján Babjak.

To je výsledok rokovania ministra školstva Petra Plavčana so zástupcami združenia. Komisia by sa podľa ministra mala zaoberať aj celkovým zoznamom povinnej literatúry.

Najprv knihu v zozname nechali

Knihou sa zaoberala komisia zložená z pracovníkov ministerstva, ako aj zo zástupcov Štátneho pedagogického ústavu a členov predmetovej komisie slovenského jazyka a literatúry už začiatkom tohto týždňa. Vtedy rozhodla, že kniha zostane v zozname povinnej literatúry. Štátny pedagogický ústav však k nej mal taktiež pripraviť metodický pokyn pre učiteľov.     

Dôvod, prečo bude komisia zasadať opäť, je podľa ministra ohlas verejnosti. "Dostal som stovky, tisíce ohlasov z verejnosti, od jednotlivých občanov, rodičov, učiteľov. A ten počet je taký veľký, že je potrebné sa opätovne touto témou zaoberať," uviedol po rokovaní Plavčan s tým, že prehnané vulgarizmy do povinnej literatúry nepatria.

O cenzúru údajne nejde

"Vôbec nezavádzame žiadnu cenzúru alebo niečo podobné, len chceme v súlade s ústavou, štátnym vzdelávacím programom, aby školstvo slúžilo na vzrast tejto spoločnosti a jednotlivca a nemyslíme si, že sexuálne násilie a pornografia k tomu prispeje," povedal prezident ZKŠS Ján Horecký s tým, že v tejto súvislosti chcú ministrovi odovzdať petíciu s viac ako 10.000 podpismi. "My nevstupujeme do slobody slova, my ju hájime. Nech si autor a čitateľ naozaj v slobode píšu a čítajú," zdôraznil Horecký, podľa ktorého by kniha nemala byť súčasťou školských knižníc.     

Kniha sa nachádza v štandardizovanom zozname literárnych diel od septembra 2015 v rámci Inovovaného štátneho vzdelávacieho programu. Stretávať by sa s ňou mali žiaci štvrtých ročníkov stredných škôl a gymnázií v školskom roku 2018/2019. 

Ako ďalej Plavčan informoval, komisia by sa mala okrem toho zaoberať aj celým zoznamom povinnej literatúry. Minister už v minulosti uviedol, že by uvítal, keby sa tento zoznam rozšíril. Komisia by podľa šéfa rezortu školstva mala zasadať čo najskôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok