Miškov nepodporí dohodu, ktorá by okliešťovala základné práva

TASR
20.2.2012 12:17

Šéf Ministerstva hospodárstva Juraj Miškov (SaS) nepodporí takú Obchodnú dohodu o boji proti falšovaniu ACTA, ktorá by mohla akýmkoľvek spôsobom okliešťovať základné práva jednotlivca.

Miškov nepodporí dohodu, ktorá by okliešťovala základné práva
SITA

"Môj postoj k tejto dohode je od samého začiatku jednoznačný. Nepodporím dohodu, ktorá by mohla akýmkoľvek spôsobom okliešťovať základné ľudské práva, predovšetkým slobodu a súkromie jednotlivca a ktorá bude nadraďovať ochranu duševného vlastníctva nad tieto základné ľudské práva. Som presvedčený, že slovenský právny poriadok zatiaľ dostatočne funguje aj bez tejto dohody," uviedol dnes v Bratislave Miškov na odbornej konferencii k téme ACTA.

"Prijatím dohody ACTA sa nijakým spôsobom nebudú narušovať ani iným spôsobom okliešťovať základné ľudské práva. Dohoda ACTA je plne kompatibilná s právnymi úpravami, ktorými členské krajiny EÚ dnes disponujú. Navyše obsahuje mnohé záruky pre zachovanie a ochranu základných ľudských práv, ako je sloboda prejavu, ochrana súkromia. Dohoda tým pádom neprinesie žiadne negatívne dopady pre občanov Slovenska a EÚ," informoval na konferencii v Bratislave Pedro Velasco Martins z Generálneho riaditeľstva Európskej komisie (EK) pre obchod.

"Na jednej strane sa hovorí, že zavedením dohody ACTA sa v zásade pre členské krajiny nemení nič. Na druhej strane sa však ponecháva členským štátom možnosť na to, ako budú dohodu implementovať – teda záleží na tom, ako sa vykonávacími predpismi postavia k jej zavedeniu. Na dohode ACTA nie je napríklad zvyčajné, že má aj trestno-právny rozmer, hoci sa tvrdí, že je vraj zameraná na porušovanie práv duševného vlastníctva v komerčnom rozmere," priblížil štátny tajomník MH SR Kristián Takáč.

Zástupcovia EÚ a 22 členských krajín podpísali Obchodnú dohodu proti falšovaniu 26. januára 2012 v Tokiu. Slovenský podpis pod ňou chýba, pretože postoj k ACTA musí najskôr zaujať vláda a následne aj parlament. ACTA vyvolala protestné reakcie aj na internete. Jej odporcovia sa obávajú, že boj proti porušovaniu autorských práv povedie v skutočnosti k cenzúre internetu. Najvýraznejšie proti dohode protestuje globálne hackerské hnutie Anonymous.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok