Africkým slonom hrozí vyhynutie. Ročne ich zabijú viac, ako sa narodí

ČTK
29.4.2016 13:28

V Keni začal regionálny summit o spôsoboch boja proti pytliactvu, ktoré decimuje africké slony.

Africkým slonom hrozí vyhynutie. Ročne ich zabijú viac, ako sa narodí
SITA/AP

Spália tony slonoviny

Stretnutie vedúcich predstaviteľov desiatok krajín a mimovládnych organizácií vyvrcholí podľa zahraničných agentúr spálením 105 ton slonoviny, čo bude údajne historicky najväčšie jednorazovo spálené množstvo tejto suroviny na svete. Podľa skorších správ by sa udalosti mali zúčastniť aj osobnosti ako americký herec Leonardo DiCaprio či britský spevák Elton John.

Pytliaci sú stále lepšie vybavení a ročne zabijú pre kly zhruba 30.000 slonov. Spolu s prirodzeným úhynom slonov tak dochádza k tomu, že ročne uhynie viac týchto zvierat, ako sa ich narodí. Je tak ohrozená budúcnosť súčasných asi 475.000 slonov, ktorí žijú voľne v Afrike. Mimovládne organizácie na ochranu zvierat a úrady krajín ako Keňa, Uganda či Gabon ale veria, že sa slonov podarí zachrániť.

Napríklad Keňa zaviedla proti pašerákom jednotky rýchleho zásahu s vrtuľníkmi, posilnila zákony a s pomocou členov britských špeciálnych síl vycvičila svoje jednotky, ktoré vybavila zariadením na nočné videnie a modernými zbraňami. Cvičí aj psov, ktorí dokážu vystopovať pašerákov a nimi prepravovanú slonovinu. Počet zabitých slonov tak v tejto africkej krajine klesol zo 164 v roku 2014 na 93 v roku 2015.

Dopyt po slonovine narastá

K väčšej efektivite všetkých opatrení v teréne, ktorá stojí Keňu milióny dolárov, je ale nutné, aby zadržaní pytliaci boli súdení a odsúdení. V krajine však podľa agentúry AFP bujnie korupcia, pre ktorú sú rozsudky vynesené nad pašerákmi a šéfmi zločineckých sietí veľmi zriedkavé. Spisy a dôkazy sa často na súdoch strácajú a pojednávania sa stále odročujú.

Ďalším problémom podľa účastníkov summitu Klubu obrov je to, že pretrváva a niekde dokonca narastá dopyt po slonovine a rohovine. Tento dopyt v poslednej dobe stúpa hlavne v Číne a štátoch juhovýchodnej Ázie, kde je prášok zo sloních klov a nosorožích rohov súčasťou tradičnej medicíny. Predáva sa v lekárňach alebo na internete a kilogram stojí asi 60.000 dolárov, čo je viac ako cena kokaínu.

Čína nedávno sprísnila zákony ohľadom dovozu slonoviny, ale ďalej umožňuje predávať slonovinu, ktorá sa objavila na trhu pred medzinárodným zákazom obchodu so slonovinou v roku 1989. To však podľa kritikov slúži ako zásterka pre ďalšie nelegálne dovozy. "Teraz potrebujeme presadiť úplný zákaz vnútorného obchodu (so slonovinou v Číne). Keby to nastalo, problém s pytliactvom by zo dňa na deň zmizol," tvrdí podľa AFP organizátor summitu Max Graham.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok