Putin pre neskorý štart trestal špičky kozmického programu

ČTK
28.4.2016 13:04

Ruský prezident Vladimir Putin prísne pokarhal šéfov ruského kozmického programu za odložený prvý štart na kozmodróme Vostočnyj. Napísal to ruský denník Kommersant. Trestu podľa neho neušiel ani vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý vo vláde za kozmonautiku zodpovedá.

Putin pre neskorý štart trestal špičky kozmického programu
SITA/AP

Jeden chybný kábel

Raketa Sojuz 2.1 mala z Vostočného ako prvý vesmírny aparát odletieť v noci na stredu SELČ, ale štart na poslednú chvíľu o 24 hodín odložili. Podľa posledných informácií automatické zastavenie prípravných operácií spôsobil signál o závade palivového ventilu nosnej rakety. Ventil bol ale údajne v poriadku, chybný bol kábel, ktorý vyslal mylný signál o poruche.

Putin podľa Kommersantu túto skutočnosť označil za lajdáctvo. Pokarhanie dostal Rogozin a prísne pokarhanie šéf kozmickej agentúry Roskosmos Igor Komarov. Potrestali aj šéfa podniku, ktorý chybný kábel na kozmodróm dodal. Na druhý pokus raketa v noci na dnes SELČ odletela a Putin prítomných šéfov kozmického programu pochválil.

Problémy neustali

Ani druhý štart sa podľa najnovších informácií napriek tomu neobišiel bez problémov. Roskosmos oznámil, že bolo zaznamenaných dvadsať drobnejších porúch. Poškodená bola podľa agentúry Interfax aj štartovacia rampa.

Po premiérovom štarte má mať kozmodróm dlhšiu pauzu - s ďalším štartom sa podľa Komarova počíta až v roku 2017 a s plnou prevádzkou o rok neskôr. Do konca tohto roka budú podľa Rogozina všetky nedostavané objekty kozmodrómu dokončené a začne druhá etapa výstavby, ktorá má trvať do roku 2021. Jej hlavným obsahom bude vybudovanie odpaľovacej rampy pre ťažké nosné rakety Angara.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok