Spojené štáty vyslali do Rumunska stíhačky. Mali zastrašiť Rusko?

TASR
25.4.2016 19:03

Americké vzdušné sily vyslali do Rumunska dve stíhačky typu F-22 Raptor. Pristáli na leteckej základni neďaleko čiernomorského prístavu Konstanca na juhovýchode Rumunska. Informovala o tom agentúra AP. Podľa nej bolo vyslanie stíhačiek ukážkou sily, ktorá má odstrašiť Rusko od zásahu na Ukrajine.

Spojené štáty vyslali do Rumunska stíhačky. Mali zastrašiť Rusko?
SITA/AP

USA vo vyhlásení uviedli, že stíhačky majú sofistikované snímače umožňujúce pilotovi sledovať, identifikovať a zlikvidovať hrozby vo vzduchu ešte skôr, ako by ich mohol nepriateľ spozorovať. Stíhačky majú aj výraznú schopnosť útočiť na pozemné ciele. Rumunsko s 19 miliónmi obyvateľov je členom NATO od roku 2004.

Veľvyslanec USA v Bukurešti Hans G. Klemm povedal, že Spojené štáty a Rumunsko sa snažia zlepšiť "obranu Európy, obranu Severoatlantickej aliancie, zlepšiť bezpečnosť juhovýchodnej Európy... v reakcii na agresiu Ruska, ktoré za posledné dva, tri roky spôsobilo v tejto časti sveta veľkú nestabilitu".

Stíhačky sú súčasťou operácie Atlantické odhodlanie, ktorú spustili Spojené štáty v Európe ako príspevok ku kolektívnej bezpečnosti a regionálnej stabilite v členských krajinách NATO. Ruskom podporovaní separatisti bojujú od apríla 2014 proti vládnym vojakom na východe Ukrajiny a tento konflikt si už vyžiadal najmenej 9100 mŕtvych.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok