Nepálčania si pripomínajú prvé výročie ničivého zemetrasenia

TASR
24.4.2016 13:16

Nepálski vládni predstavitelia, diplomati a bežní občania sa zhromaždili v centre Káthmandu, aby si pripomenuli prvé výročie ničivého zemetrasenia, ktoré si v tejto himalájskej krajine vyžiadalo tisíce mŕtvych a zranených.

Nepálčania si pripomínajú prvé výročie ničivého zemetrasenia
SITA/AP

Premiér Khadga Prasad Oli prišiel položiť veniec ku zvyškom historickej veže Dharahara, ktorá sa pred rokom zrútila v dôsledku silných otrasov, pričom zahynulo 132 ľudí. Na námestí pred starým kráľovským palácom v Káhthmandu sa medzitým zišli budhistickí mnísi a modlili sa za obete vlaňajšej katastrofy.

Nepál zasiahlo 25. apríla 2015 najsilnejšie zemetrasenie od roku 1934, ktoré spolu s následnými otrasmi po sebe zanechalo takmer 9000 mŕtvych. Milióny ľudí sú v dôsledku tejto katastrofy stále bez domova, keďže obnova zničených budov zatiaľ napreduje pomaly.

Nepálčania si pripomínajú výročie zemetrasenie už dnes v súlade s tradičným nepálskym kalendárom. Meškanie obnovy Nepálu po zemetrasení, spôsobené nezhodami medzi tamojšími politickými stranami, je predmetom kritiky vzhľadom na skutočnosť, že vláda má od zahraničných darcov sľúbené pre tento účel financie v objeme 4,1 miliardy dolárov. Približne 20-členná skupina ľudí protestovala proti pomalej obnove aj počas dnešnej spomienky v Káthmandu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok