Srbské predčasné voľby ovládla premiérova strana, v snemovni aj radikáli

TA3 TASR
25.4.2016 06:51

V predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa konali v Srbsku, podľa očakávaní zvíťazila konzervatívna Srbská pokroková strana premiéra Aleksandara Vučiča.

Bolestivé reformy

Prvé odhady výsledkov zverejnené belehradským nezávislým Centrom pre slobodné a demokratické voľby ukazujú, že táto proeurópska formácia získala okolo 51 percent hlasov, čo by jej vo 250 člennej snemovni stačilo na pohodlnú väčšinu.

Druhí skončili s veľkým odstupom socialisti s 12 percentami hlasov, výsledky sa ale ešte môžu meniť, pretože odhady sú zatiaľ založené na sčítaní z 57 percent volebných okrskov. Predčasné voľby vyvolal sám 46-ročný premiér, ktorý chcel nechať občanov potvrdiť svoj mandát pre pokračovanie potrebných, ale bolestivých reforiem pre úspešné vyjednávanie o vstupe krajiny do Európskej únie. Vučić je v Srbsku veľmi populárny, a preto zrejme chcel vyskúšať aj to, či získa dostatočne veľkú podporu pre zostavenie pevnej jednofarebnej vlády.

32323_0a000002-7883-51eb.jpg

Triumfoval tretíkrát po sebe

SNS mala pomerne komplikované vzťahy s doterajším koaličným partnerom - Socialistickou stranou Srbska vicepremiéra Ivica Dačiča, napriek tomu analytici nevylučujú, že Vučić SPS pri zostavovaní kabinetu opäť osloví. Premiér sa už vyhlásil za víťaza volieb a poďakoval voličom, že dali jeho strane dôveru viesť vládu. "Budeme pokračovať na svojej európskej ceste a zároveň rešpektovať vzťahy s našimi tradičnými spojencami na východe ako sú Čína a Rusko," povedal premiér po tom, čo odhlasoval.

Úspechom skončili voľby pre v poradí tretiu Srbskú radikálnu stranu, ktorá by sa vďaka zisku siedmich percent hlasov mala do snemovne vrátiť po štvorročnej pauze. V kampani jej zrejme výrazne pomohol nedávny oslobodzujúci rozsudok Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu vynesený nad jej ultranacionalistickým vodcom Vojislavom Šešeljom. Do parlamentu sa so ziskom piatich percent hlasov tesne prebojovala aj opozičná Demokratická strana. Volebná účasť bola okolo 56 percent, teda o niečo málo vyššia ako pri predchádzajúcich voľbách pred dvoma rokmi.

Vučičova strana triumfovala vo voľbách už tretí raz po sebe. Premiér sa napriek dominantnému postaveniu svojich konzervatívcov na srbskej politickej scéne rozhodol pre ďalšie predčasné voľby, pretože podľa neho potrebujú nové štvorročné funkčné obdobie, aby dokázali uskutočniť reformy, ktoré vydláždia cestu k členstvu Srbska v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok