Psí hrdina: Zachránil niekoľko ľudských životov, potom uhynul od vysilenia

ČTK
23.4.2016 21:42

Záchranný pes hasičského zboru sa stal hrdinom vyslobodzovacích prác po katastrofálnom zemetrasení v Ekvádore. Štvorročný zlatý retriever Dayko pomáhal s pátraním po preživších v meste Pedernales.

Psí hrdina: Zachránil niekoľko ľudských životov, potom uhynul od vysilenia
facebook.com/eltitolarosa

Preživších hľadal štyri dni

V troskách jedného z najviac zasiahnutých miest zachránil život siedmim ľuďom, než vysilený zdochol, napísal v piatok denník El Universo. Najhoršie zemetrasenie za posledných 70 rokov udrelo v juhoamerickej krajine pred týždňom. Počet mŕtvych sa vyšplhal na 646, uviedol prezident Rafael Correa.

Stopár Dayko, ktorý patril požiarnej jednotke z mesta Ibarra v chladnejšej severnej časti krajiny, pomáhal v meste na pobreží Tichého oceánu štyri dni hľadať preživších a telá obetí. Po nepretržitom nasadení v piatok uhynul, údajne pre dehydratáciu, uviedli podľa agentúry DPA požiarnici.

Dojatý prezident

Zemetrasenie so silou  7,8 stupňa udrelo v Ekvádore minulú sobotu. Zranených pri ňom bolo zhruba 12 500 ľudí, ďalších 130 je nezvestných. Zničilo skoro 7000 budov. Viac ako 26 000 ľudí žije v provizórnych prístreškoch.

Mesto Pedernales, ktoré má zhruba 55-tisíc obyvateľov, bolo do veľkej miery zničené. "Pre našu vlasť to sú smutné dni," uviedol podľa agentúry Reuters viditeľne dojatý prezident Correa počas televízneho prejavu. "Krajina je v kríze," dodal prezident.

Škody po zemetrasení odhadol na tri miliardy dolárov, čo predstavuje asi tri percentá hrubého domáceho produktu krajiny. Ľavicová vláda už uviedla, že v snahe získať peniaze na obnovu zničenej krajiny prechodne zvýši niektoré dane, ponúkne na predaj niektorý majetok a možno tiež vydá dlhopisy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok