Vedci objavili masívny koralový útes, spozorneli už aj ropné spoločnosti

ČTK
23.4.2016 19:11

Obrovský koralový útes objavili vedci pod bahnitou vodou neďaleko ústia rieky Amazonky. Ekosystém s rôznymi druhmi koralov, morských húb a koralových rýb má rozlohu približne 9300 kilometrov štvorcových a siaha od Francúzskej Guyany po spolkový štát Maranhao na severovýchode Brazílie.

Vedci objavili masívny koralový útes, spozorneli už aj ropné spoločnosti
ČTK (ilustračný záber)

Objav nikto nečakal

Objav okrem vedcov a vlád prekvapil tiež ropné spoločnosti, ktoré už v oblasti začali ropný prieskum, napísal britský denník Guardian. Experti existenciu koralového útesu vo vodách pri ústí Amazonky nepredpokladali. Mnoho najväčších riek sveta totiž v systémoch útesov spôsobuje veľké preliačiny a žiadne koraly tu nežijú.

Koralom sa navyše darí v čistej, slanej vode s dostatkom slnečného svitu. Rovníková voda neďaleko ústia Amazonky však patrí k najviac bahnitým na svete. Veľtok unáša veľké množstvo usadenín aj tisíce kilometrov po prúde a vyplavuje ich stovky kilometrov do mora.

Útes je v nebezpečenstve

Útesu, ktorý je zhruba 965 kilometrov dlhý a najviac 120 metrov hlboký, sa pod vrstvou sladkej vody z Amazonky podľa všetkého darí existovať. Podľa štúdie publikovanej v piatok v časopise Science Advances je v porovnaní s ostatnými útesmi relatívne "chudobný". Aj tak tu však experti našli 60 druhov húb, 73 druhov rýb, hviezdice, langusty a ďalšie formy života.

Objavili sa však zmienky, že útes sa nachádza vo vážnom nebezpečenstve. Brazílska vláda podľa médií predala časť oblasti pri ústí Amazonky na ropný prieskum a následnú ťažbu. Celkovo vraj ide o 80 blokov, pričom v štvrtine z nich sa už rozbehla ťažba. Niektoré bloky sa nachádzajú pri hornom okraji útesu. "Takto rozsiahle priemyselné aktivity predstavujú veľký problém pre životné prostredie," uviedli autori štúdie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok